Caribische sferen van Martinique-Tifermasc Bij de Parade in Brunssum

 

 

 

Martinique – Tifermasc

In 1991 is de vereniging Tifermasc opgezet als gevolg van tien mensen die hun liefde voor traditionele dansen en volksmuziek samen brachten. Dit folklore ballet bestaat uit 40 leden, waarvan 26 dansers, zeven muzikanten en zes begeleiders. Het ballet is onderdeel van de vereniging Tifermasc, waarbinnen niet alleen traditionele dansen worden beoefend en gepresenteerd, maar ook draagt de vereniging toneelstukken op, historische fresco’s en hebben ze verschillende andere dansen voor jong en oud.

Het ensemble heeft vele verschillende dansen in hun repertoire. Zo zijn er de zogenaamde “Salon dansen”, die voortkomen uit de ontmoeting van de twee culturen op het eiland. Met deze culturen wordt enerzijds de Afrikaanse cultuur bedoeld (wat terug te zien is in de bewegingen, ritmes en gebaren, afkomstig uit het slaven verleden) en anderzijds het Europees-Afrikaans syncretisme (wat terug te horen is in de melodieën en de Creoolse taal). Een voorbeeld van een dergelijke salon dans is de “Mazurka”. Deze heeft zijn oorsprong rond 1980 toen het muzikale leven van de toenmalige hoofdstad Saint-Pierre hoogtij vierde. Franse soldaten en marineofficieren dansten samen met hun echtgenoten veel op het eiland waarbij hun favoriete dans de “Mazurka polonaise” was. Echter, hoewel ze de dans mooi vonden, vonden lokale muzikanten en dansers dat het bij deze dans ontbrak aan een beetje “kleur” waarop ze nieuwe ritmes toevoegden. Dit mondde uit tot de dans die nu de “Mazurka” heet.

Met hun prachtige, kleurrijke kleding en aanstekelijk ritmes zullen de dansers en muzikanten van Tifermasc een wervelende show neerzetten en waant u zich in de Caribische sferen van Martinique!

www.paradebrunssum.nl/

Foto:Martinique-Tifermasc

Foto Carabische Martinique

Geef een reactie