Foto: UNHCR / B. Bannon

De meeste vluchtelingen trekken naar buurlanden en komen daar terecht in grote vluchtelingenkampen. Ze leven daar onder erbarmelijke en ronduit onveilige omstandigheden. Wanneer de situatie voor vluchtelingen uitzichtloos is, zij extra gevaar lopen of kampen met een complexe medische aandoening of handicap, komen zij in aanmerking voor hervestiging in Nederland.

Schrijnende gevallen

De Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, selecteert deze zogenoemde ‘uitgenodigde vluchtelingen’ en draagt ze voor aan de Nederlandse overheid. Deze vluchtelingen hoeven bij aankomst geen asielprocedure te doorlopen en krijgen een huis toegewezen. Onder andere VluchtelingenWerk begeleidt hen bij het inburgeringsproces.

Ruimhartiger uitnodiginsbeleid

Nederland is een van de vijfentwintig landen die vluchtelingen uitnodigen. De meesten  komen uit Irak, Birma, Bhutan, Eritrea en Congo. In juni 2013 kondigde staatssecretaris Teeven aan dit jaar 50 en in 2014 nog eens 200 Syrische vluchtelingen te hervestigen.

Het gaat om ongeveer vijfhonderd mensen per jaar. VluchtelingenWerk vindt dit aantal aan de lage kant. Zo vangt een land als Pakistan ruim 1.700.000 vluchtelingen op. VluchtelingenWerk pleit daarom voor een ruimhartiger uitnodigingsbeleid.

http://www.vluchtelingenwerk.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie