Foto:s Les Tijeras du Perou

Deze geweldige folkloristische groep uit Peru bestaat uit maar vier man: twee dansers, een violist en een harpist. Hiervan is echter niets te merken tijdens hun optreden, met hun indrukwekkende dans en muziek vullen ze het hele podium en nemen ze het publiek mee in het cultureel erfgoed van Peru.

De prominente dans die Les Tijeras du Perou uitvoert is de zogenaamde “schaardans”. Deze wordt uitgevoerd door de inwoners van de Quechua dorpen en gemeenschappen in het Andes van Peru. Deze competitieve rituelen dans wordt uitgevoerd tijdens de droge maanden die samenvallen met de belangrijkste fasen van de agrarische kalender. De “schaardans” ontleent zijn naam aan een paar gepolijste ijzeren staven die op scharen lijken die tijdens de dansen in de rechterhand vast worden gehouden. De dansers vertegenwoordigen samen met een violist en harpist een dorp of gemeenschap. Tijdens het uitvoeren van de choreografie moeten de ijzeren staven elkaar raken, precies op het ritme van de begeleidende muziek. Deze choreografie bestaat onder andere uit acrobatiek en steeds indrukwekkendere bewegingen. Deze wedstrijd of “atipanakuy” kan wel tot tien(!) uur duren waarbij de muziek en choreografie steeds heftiger wordt om zo de winnaar te kunnen bepalen.

De kostuums van de dansers zijn uitgerust met gouden franjes, kleurige pailletten en kleine spiegeltjes. In deze kostuums is het voor de dragers echter verboden om kerken te bezoeken, aangezien de traditie vertelt dat ze in deze hoedanigheid een pact met de duivel zouden hebben. Desondanks is de “schaardans” uitgegroeid tot een populair onderdeel van katholieke festiviteiten. De lichamelijke en geestelijke kennis die de dans impliceert wordt mondeling doorgegeven van meester op leerling, wat laat zien dat elke “cuadrilla” (dansers en muzikanten) trots is op zijn herkomst.

Klik hier voor een voorproefje van deze indrukwekkend groep.

http://www.paradebrunssum.nl/

Dansgroep uit peru folklorische groep uit Peru

 

 

Geef een reactie