Bevolkingsonderzoek Zuid start op donderdag 7 juli met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Kerkrade.

 

Bevolkingsonderzoek Zuid start op donderdag 7 juli met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Kerkrade. Dankzij dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden en dat verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Voor wie?

Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2016 de vrouwen geboren in de jaren 1941 tot en met 1966.

Waar staat het onderzoekscentrum?

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dat staat tot begin augustus 2016 in Chevremont op de parkeerstrook hoek van de Ailbertuslaan en de Hertogenlaan, achter Albert Heijn. Daarna vertrekt het tot eind augustus naar Brunssum. Vervolgens verhuist het onderzoekscentrum naar het Maria Gorettiplein tot begin oktober, dan naar het Piusplein in Terwinselen tot medio november en ten slotte naar het parkeerterrein aan de Kleine Stegel in Eygelshoven tot eind november.

Waarom deelnemen?

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Hoe gaat het onderzoek?

Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto’s van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur. Daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen twee weken volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.

Resultaten vorige ronde

Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Kerkrade succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in de gemeente Kerkrade 70,2%. Dit betekent dat er 5.744 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 121 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u onze informatielijn bellen. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer 088-00 01 388. Voor meer informatie kunt u kijken opwww.bevolkingsonderzoekzuid.nl

 

Geef een reactie