Hoofdmenu

Romeinse pottenbakkersoven te zien in Thermenmuseum

 

Foto’s Dick Thuis

De vorige week aangetroffen Romeinse pottenbakkersoven op het Tempsplein wordt vanaf dinsdag tentoongesteld in het Thermenmuseum. De komende weken is de oven te zien op de binnenplaats bij het Thermenmuseum waar hij wordt gerestaureerd en geconserveerd. Bezoekers van het museum kunnen dit proces van nabij volgen. Uiteindelijk wordt de oven in de vaste tentoonstelling van het Thermenmuseum opgenomen.

Eerder werd gedacht dat het niet mogelijk was om de oven te lichten en te transporteren. Nader onderzoek heeft echter uitgewezen dat de oven in een betere conditie is dan gedacht. In Heerlen zijn al tientallen Romeinse pottenbakkersovens aangetroffen, maar nooit eerder is een oven volledig gelicht. Een unieke kans om de oven voor het nageslacht te bewaren. Zo kan het verhaal van Romeins Heerlen aan de hand van echte, tastbare archeologische vondsten verteld worden.

 

Het centrum van Heerlen is gebouwd op de Romeinse stad Coriovallum. In de directe omgeving van het Thermenmuseum, waaronder het Tempsplein, wil Heerlen onder de naam ‘Romeins Kwartier’ haar Romeinse verleden zichtbaar en beleefbaar maken. Het Thermenmuseum wil hét kenniscentrum voor Romeins Zuid-Limburg worden en zo als toegangspoort fungeren voor onze rijke Romeinse geschiedenis met het badhuis als icoon.

http://www.thermenmuseum.nl/

13528735_1144910742197987_1674845826988520092_n (1)