Foto Rapid JC

De club werd op 14 november 1954 opgericht en kwam vanaf 28 november 1954 uit in de eerste door de KNVB georganiseerde professionele competitie in de Eerste klasse C.

Het was een fusie tussen Rapid ’54, dat op 1 juli 1954 werd opgericht en uitkwam in de competitie van de Nederlandse Beroeps Voetbalbond, en Eerste klasser Juliana, dat werd opgericht op 20 juli 1910 en afkomstig was uit Spekholzerheide.

Aanvankelijk waren ook Eerste klassers Bleijerheide en Kerkrade bij de fusiebesprekingen betrokken. Deze besloten echter getweeën tot het betaald voetbal toe te treden onder de naam Roda Sport.

De club Rapid ’54 werd opgeheven. Het eerste elftal van Juliana ging op in Rapid JC, terwijl lagere elftallen met financiële steun van de nieuwe club bleven uitkomen onder Juliana. Rapid JC ging spelen in het stadion op het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide, waar eerder vanaf de opening in 1952 tot de zomer van 1954 Juliana speelde en van augustus tot november 1954 Rapid ’54 de thuisbasis had.

In tegenstelling tot fusieclub Roda Sport, kende Rapid JC meer successen. In het eerste seizoen kwam Rapid JC uit in de eerste divisie C. Er werd één thuisnederlaag geleden. PSV, de latere kampioen, was met 0-2 te sterk. Voor de rest haalde Rapid JC grote overwinningen in de thuiswedstrijden. Men eindigde het seizoen als tweede.

Het seizoen erop zou een topseizoen gaan worden voor de fusieclub. Samen met Sportclub Enschede eindigden de jongens van Kaalheide op een gedeelde twee plek. Een beslissingswedstrijd moest aangeven wie mee mocht gaan strijden om het landskampioenschap.

Rapid JC won met 4-3 en mocht samen met Elinkwijk, NAC uit Breda en Sparta uit Rotterdam gaan uitmaken wie de nieuwe landskampioen zou worden. Roda JC won op Kaalheide, voor 17.000 toeschouwers, met 3-1 van Sparta waarna ook gewonnen wordt van Elinkwijk en NAC. Rapid JC heeft na drie wedstrijden zes punten (2punten per gewonnen wedstrijd). Er volgt echter een terugslag, er wordt verloren van Sparta en Elinkwijk waardoor NAC met de eer lijkt te gaan lopen. De mannen uit Breda hadden genoeg aan een gelijkspel. Maar Rapid JC zou daar een stokje voor steken. De Limburgers wonnen met 5-1. Waardoor er ook in deze competitie twee ploegen gelijk eindigden.

Nu moest Rapid JC met NAC gaan uitmaken, in een beslissingswedstrijd, wie groot feest mocht gaan vieren. In de Bossche Vliert zegevierden Rapid JC met 0-3 waardoor het glas geheven kon worden. 14 juli 1956 een historische dag voor Rapid JC. Viermaal werd Rapid JC gehuldigd. In De Vliert onderging de ploeg de eerste huldiging. Daarna was het de beurt aan de Heerlense bevolking. In Heerlen volgde er ook nog een huldiging op het stadshuis, waarna er werd afgesloten in Kerkrade, middels een heilige mis.

Hierdoor mocht Rapid JC onder leiding van coach Viktor Havlicek meedoen aan de Europacup I voor landskampioenen. Hierin zou het na een vrije voorronde de eerste ronde (met 16 teams) niet overleven door twee nederlagen tegen Rode Ster Belgrado. De eerste wedstrijd in Kerkrade was Rapid JC als ook voor Rode Ster een primeur op het europeese niveau.

Uiteindelijk zou Rapid JC in 1962 fuseren met Roda Sport tot Roda JC. Omdat Rapid in dat jaar gedegradeerd was uit de Eredivisie, kwam de nieuwe fusieclub uit in de Eerste divisie.

Bronnen : Kerkrade Kirchroa – Wikipedia – Roda JC – Rodajcfans

RapipJC

Geef een reactie