Foto Gemeente kerkrade

Maar liefst dertigduizend plastic doppen spaarden de zusjes Fiona (6) en Jennifer (11) de afgelopen twee-en-een-half jaar. Voor een goed doel. Van de doppen kan de opleiding van een (blinden)geleidehond worden bekostigd. Reden genoeg voor wethouder Schlangen (Jeugd) om de zusjes te eren met een bezoek.

De zusjes vonden de actie op de website van kringloopwinkel SOEK in Hoensbroek, waar doppen worden ingezameld. Sindsdien gaan ze elke woensdagmiddag naar de buurtsuper om de doppen van ingeleverde flessen af te draaien. Die brengen ze naar SOEK, van waaruit ze naar het verzamelpunt in Voerendaal worden gebracht. Van Voerendaal gaan ze naar het KNGF Geleidehonden, dat de honden opleidt. KNGF brengt de doppen naar een recyclebedrijf en krijgt per kilo een vergoeding.
Miljoenen doppen
De zeven vuilniszakken vol doppen van de zusjes zijn een mooie bijdrage voor de opleiding van één geleidehond. Een basisopleiding kost ongeveer vijfduizend euro. Dat zijn ongeveer acht miljoen doppen, in totaal zo’n twintigduizend kilo. KNGF heeft tot nu toe basisopleiding van twee geleidehonden kunnen betalen van de ingezamelde doppen.Voorbeeld
Wethouder Jo Schlangen (Jeugd) kwam tijdens zijn lunchpauze graag naar de kringloopwinkel in Hoensbroek om de zusjes te bedanken voor hun inzet. “Deze kanjers zijn een voorbeeld voor de maatschappij”, zei Schlangen over de jonge weldoeners. Als blijk van waardering voor hun inzet kregen de zusjes een mooi cadeau en een oorkonde voor de beste doppenverzamelaars van dit jaar. 

www.kerkrade.nl

Geef een reactie