101 voormalige bibliotheek Heerlen_verkleind_300BRON GEMEENTE HEERLEN.

De provincie brengt het Provinciaal Archeologisch Depot onder direct tegenover het Thermenmuseum, op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen in Heerlen, in de voormalige bibliotheek/stadsgalerij. Hierdoor ontstaat een unieke kans het verhaal van ons Limburgs erfgoed op een bijzondere plek uit te dragen.

Het Archeologisch Depot versterkt het IBA kandidaatproject ‘Romeins Kwartier’ waarin het hele gebied rond de Coriovallumstraat en het Raadhuisplein een plek gaat worden waar men de Romeinse geschiedenis van onze regio letterlijk kan zien en aanraken. Een bundeling van onderzoek, restauratie, beleving en tentoonstelling op één plek. Een plek waar het verhaal van Romeins Zuid-Limburg verteld kan worden en waar doorverwezen kan worden andere locaties langs de Via Belgica. Hierdoor ontstaat een aanbod dat meer bezoekers naar Heerlen én de regio zal trekken.

Het Romeinse badhuis, een essentieel onderdeel van het Romeins kwartier, wordt momenteel in samenwerking met de provincie gerestaureerd en nader onderzocht. Er zijn namelijk aanwijzingen dat het badhuis het oudste (teruggevonden) stenen gebouw van Nederland is.

Wethouder Jordy Clemens is enorm blij met de keuze van de provincie; “Deze gedurfde manier om met het depot aan de slag te gaan past prima bij de manier waarop we in Heerlen met erfgoed bezig zijn. Zo kunnen we onze roots beter en aantrekkelijker zichtbaar maken voor een groot publiek en tevens een impuls geven aan onze binnenstad.”

Ook het in Haelen gevestigde bedrijf Restaura, dat gespecialiseerd is in archeologische conservering en restauratie, wil zich bij het depot vestigen. Dat levert niet alleen 8 arbeids-/stageplaatsen op maar versterkt ook het uitbouwen van het archeologisch en museaal kenniscentrum.

Het huidige Archeologisch Depot in Maastricht is te klein. De Provincie vroeg daarom alle Limburgse gemeenten om panden aan te dragen. Na 2 selectierondes bleven alleen Venlo en Heerlen over. In de laatste ronde viel de definitieve keuze op de voormalige bibliotheek/stadsgalerij in Heerlen, een ontwerp van Jo Coenen.

www.heerlen.nl

Geef een reactie