Hoofdmenu

DE ONTMOETING MET ROEL LEERS

 

Onze gast van vandaag heeft ons uitgenodigd in het fraaie pand van Superstudio`s gelegen aan de Molenbergstraat 60 te Heerlen. Deze sportieve Heerlenaar kwam in stijl de bocht om , nee niet in een auto maar op de fiets! Onze gast van vandaag is Roel Leers , fractie voorzitter van de partij     Hart –  Leers.

 

Wie is Roel Leers ?

Ik ben 40 jaar geleden geboren in Heerlen, de stad waarin ik nog steeds woon. Nee ik ben niet getrouwd maar wel vrijgezel.  Opleidingen : ik ben begonnen op de broederschool op de Molenberg, vervolgens de HAVO in Heerlen ( Coriovallum college ) en de HEAO te Sittard.

Maatschappelijke loopbaan?

Ik ben eigenaar van Leisureland BV Heerlen. Ik begon met parallelimport van speelautomaten. Daarna ben ik gestart met ontwikkelen van een speciale speelautomaat die ik in 2002 op de markt heb gebracht. In het centrum van Heerlen hen ik ook nog een amusementshal gehad . Mijn hart ligt ook nog steeds bij het amusement. En verder heb ik leven vrijwilligerswerk gedaan. Daarnaast heb ik een grote interesse in de wereld van onroerend goed, ik ben mij daarin gaan verdiepen en heb er veel over gelezen, zeer interessante kennis.

Bent U ondernemer of politicus ?

Ik ben een ondernemend politicus. Waarvan akte !!! Ik ben van mening : voor afwachten is de tijd niet voor, ik neem liever zelf initiatief en geef adviezen.

Hoe bent U in de politiek gekomen ?

Binnen de gemeente Heerlen was het plan gekomen om een jeugdraad op te richten dit om te klankborden met de gemeente Heerlen. Ik werd uitgenodigd om mijn verhaal te komen vertellen en werd lid en plaats vervangend voorzitter van deze raad. Maar door opstappen van de voorzitter werd ik al vrij snel benoemd tot voorzitter. Een enorme ervaring en een zeer leuke tijd.  Na verloop van tijd werd ik benaderd door diverse partijen of ik lid wilde worden van een van deze partijen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de VVD, de toenmalige wethouder Houben ( VVD ) had mij benaderd. Na enkel jaren ben ik uit de partij gestapt omdat mijn mening niet strookte mijn de mening van de wethouder , ook van de VVD ,  en dat kon volgens de partij niet. Mijn mening was en is duidelijk als je deelneemt aan het openbaar bestuur moet je uitkomen voor je eigen mening , tenslotte zit je er ook voor je achterban.

Ik ben toen , mede op veel adviezen van deskundigen , zelfstandig verder gegaan met mijn eigen onafhankelijke partij Hart – Leers , dit was in 2009. En ik moet eerlijk bekennen dat ik nu beter mijn ei  ( het is bijna Pasen ) kwijt kan dan bij landelijke partij. En op dit moment is onze partij met drie man vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Heerlen.

U staat bekend om Uw uitgesproken mening ?

Dat klopt, je moet hier niet voor wegduiken maar je mag gerust je mening ventileren daarvoor zit je tenslotte ook in de raad. In mijn ogen weet je dan ook direct wat je aan de mensen hebt die dit ook doen.

Wat vind U van het politie klimaat in Heerlen?

Veel te afwachtend. Men laat de oren hangen naar 1 partij en dat is jammer. Vooral als je weet dat maar de helft van de mensen die mogen kiezen maar naar de stemlokalen gaan. De taak van ons zal worden om de andere helft ervan te overtuigen om bij de volgende verkiezingen te gaan stemmen. Ik ga dat doen door opkomen over onze visie over onze stad, en zullen deze ook uitdragen. Nogmaals wij zitten in de raad voor belang van de stad, bewoners en onze achterban.

Is het niet frustrerend om in de oppositie te zitten ?

Nee voor mij is dat helemaal niet frustrerend. Je moet staan voor je mening  –  uitkomen voor je verhaal –  en weten waarover je praat !

Plannen moet je beoordelen of je deze goed of slecht vind , zijn deze goed voor de stad dan ondersteunen wij deze ook.

Bent U het eens met de mening dat de inwoners van Heerlen te weinig geïnformeerd worden over de activiteiten binnen de gemeente ?

Daarvoor ga ik als het even kan ook persoonlijk de wijken in, laagdrempelig bereikbaar zijn, vind ik belangrijk. Er zijn natuurlijk vragen bij de inwoners over ;

Hoe gaat et verder met het Schinkelkwadrant wat is de herbestemming  of het Maankwartier klopt het dat de Jumbo nu geen 6200 m2 winkeloppervlakte gaat invullen maar nog maar 2000m2.Betekend toch ook dat de Jumbo is gedecimeerd

Welke grote winkels hebben toegezegd om zich in het maankwartier te bevestigen. Wat worden de publiek trekkers?

Of waarom komt de Primarkt nu niet naar Heerlen , het was toch alles in kannen en kruiken. Men heeft de kansen laten lopen , nu hebben we niets.

Wat gaat er gebeuren met het pand van V&D

`t Loon , de verhalen van over 5 jaar is de kans groot dat dit gesloopt gaat worden en hoe ziet het dan uit met de voorzieningen van de oudere inwoners ?

De mooie plannen over herinrichting Schouwburgplein, de bomen , de perken, niets meer van vernomen of het moet zijn dat de konings linde is gepland.

En dan de enorme leegstand in onze binnenstad. Hoe gaat men hier mee om ? De ene na de andere winkel gaat sluiten. Alleen  in leegstaande panden schilderijen plaatsen los je het probleem niet op. De inwoners vinden dat de stad enorm achteruit gaat, en waarom dan nieuwbouw ook bestaande leegstaande panden kun je verbouwen.

Niet alleen de inwoners maken zich zorgen maar ook de ondernemers

Hoe ziet U de toekomst van Heerlen ?

Er hangen donkere wolken boven de stad , als men niet snel een andere koers gaat varen, kunnen deze wolken weleens uitbarsten in een hevig onweer !

Wat is Uw mening over het beleid ?

Oogkleppen op en niet openstaan voor de best wil van Heerlen dat is mijn persoonlijke mening. Ik vind het enorm jammer.  Het is de bedoeling dat deel van de ambtenaren per 1 verhuizen naar het Maankwartier en het UWV wordt dan onderverhuurder dat is toch niet het creëren van oplossingen maar het verplaatsen ervan!  Per saldo verdiend niemand iets hiermee. En wat wordt de meerwaarde van de stad , toch weinig , want Jumbo hadden we  –  Gemeente hadden we  –  en UWV hadden we. Wat komt er nieuw? Maar nogmaals is mijn mening  Je creëert weer meer leegstand , de binnenstad verpaupert en is niet meer aantrekkelijk.

Doe wat aan parkeerbeleid. Nee ik besef ook wel dat ik niet de goed nieuws show breng .

En niet alles is slecht ik vind de ontwikkeling van de Bongerd, wat op dit moment verbouwd wordt een zeer positieve zaak. En het feit dat de onderneming TK Maxx erin komt met een soort outlet formule juich ik zeer toe.

Maar we moeten ons niet monddood laten maken en met z`n allen de schouders eronder zetten en gezamenlijk werken aan de toekomst van onze stad. Laten we zoeken naar meer waardes voor de stad

En dan tot slot:

1.Karakter ?

Uiterst vriendelijk, openen direct , neem geen blad voor de mond en hulpvaardig.

 1. Levensmotto ?

Vrolijk , ik sta positief in het leven , het zonnige hiervan inzien en genieten.

 1. Bewondering voor ?

Voor iedereen die zich met hart en ziel inzet en enthousiast is.

 1. 4. Spijt van ?

Van zaken die ik anders had willen doen maar daar leer je ook weer van.

 1. Angst voor ?

Ik ben niet angstig aangelegd.

 1. 6. Trots op ?

Dat ik positief in het leven sta en iedereen recht in de ogen kan aankijken.

 1. Krijg inspiratie van ?

Heel veel zaken,  mensen die mooie gebouwen ontwerpen, liedjes componeren of evenementen                                          organiseren , och eigenlijk bijna overal van.

 1. Wat zou U absoluut nog eens willen doen ?

Helemaal niets , ik ben tevreden met wat ik heb.

 1. Met de kennis van nu wat zou U dan absoluut anders doen.

Sommige mensen nog vaker gewaarschuwd hebben zodat de gemaakte fouten waren voorkomen.

En minder snel iets geloven.

 1. Slechte eigenschap ?

Dat ik te graag verhaal vertel.

 

 1.  Etentje of avondje stappen ?

Avondje stappen inclusief een etentje.

 1. Boek – film – muziek ?

Voor mij alle drie. Ik heb thuis nog oude jukebox staan met mooie oude platen erin.

Waar zien wij U over 10 jaar ?

In Heerlen , net zoals nu !

We hebben kennis gemaakt met een gedreven persoonlijkheid die precies weet wat hij wil. Iemand die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Maar ook realist is en alles doet in het belang van  de stad Heerlen en de inwoners. Maar ook een markante man die velen kennen als zij hem zien lopen in de wijken van Heerlen met aan zijn zijde de onafscheidelijke hond. Die zoals Roel aangeeft niet van hem is maar van zijn broer en dan lachend afsluit ik hen wel de lusten maar mijn broer de lasten.

Foto Lucho Carreno

 « (Vorig nieuwsbericht)