We zijn in het mooie stadhuis van de gemeente Kerkrade waar wij ontvangen worden door onze gast van vandaag wethouder Jo Schlangen. Het gebeurt niet vaak dat wij een interview maken met een wethouder een het werd dan ook een unieke ervaring. Wethouder Schlangen blijkt een zeer amicale persoonlijkheid te zijn , met veel humor en een duidelijke visie.

Wie is Jo Schlangen ?

Ik ben 58 jaar. Geboren en getogen in Kerkrade. Gehuwd met Trudie en hen een zoon Dennis van 28 jaar, en woon in de wijk Haanrade.

Opleiding  ?

Ik heb de studie natuurkunde en lichamelijke opvoeding op de pedagogische academie in Heerlen gevolgd.

Maatschappelijke loopbaan ?

In 1979 in kader van de PNL banen ben ik aan de slag gegaan als jeugdjongerewerker , eerst tijdelijk daarna structureel. Was een mooie tijd. De omgang met jonge mensen samen ondernemen, samen naar oplossingen zoeken. En dit alles vanuit het jongere centrum Chevremont. Binnen de gemeenschap was het de ideale plek voor de jongeren. Ik heb dit werk met enorm veel plezier gedaan. Even kleine anekdote : Wij hebben zelfs met onze jongeren een eigen zaalvoetbalvereniging opgericht ZVV Jeugdhuis Chevremont en zijn zelfs 3 jaar kampioen geworden!

dsc_8941

Vervolgens ben ik in het horeca leven gestapt. Met ons café `t Pumpje ( een heel bekende café in Kerkrade en daarbuiten, red. )  Ook hier weer lekker contact met mensen. Na 23 jaar hebben wij het café , wegens ziekte , in 2008 moeten verkopen. Ja en dan moet je op zoek naar een nieuwe uitdaging. En in deze zoektocht kwam de politiek om de hoek. Ik had wel interesse in politiek maar had nooit verwacht dat ik benaderd zou worden om deel te nemen aan de gemeenteraad verkiezingen. Ik trad toe tot de partij Burger Belangen Kerkrade. En na een magere campagne werd ik met voorkeur stemmen, in 2010 , gekozen tot gemeente raadslid. En daarnaast ook als fractievoorzitter. Dit was voor mij een geheel nieuwe ervaring , maar ik nam deze uitdaging met twee handen aan. Want om een uitdrukking te gebruiken van item dat in mijn portefeuille zit

Als je in het diepe springt , dan leer je ook zwemmen !

Na de verkiezingen van 2014 kwam onze partij met 8 zetels in de raad en werd ik gevraagd of wethouder in de coalitie wilde worden. En dat wilde ik wel. En zo viel de puzzel goed in elkaar en werd ik van non politicus tot wethouder .

dsc_8917

Welke portefeuille ?

Ik ben wethouder Onderwijs , Jeugdhulp , jeugdbeleid , Sport , Weekmarkten en Kermissen.

Dat is een zeer uitgebreide portefeuille , laten we de sport er uit lichten.

Sport was en is een heel belangrijk onderdeel in het leven. Neem voetbal dat is een van de grootste, zo niet de grootste hobby`s is Nederland. Zelfs volks sport nummer een. Maar ook alle andere sporten zijn van belang. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat mensen kunnen sporten. Neem de toename van obesitas , sporten kan dan een belangrijke bijdrage leveren in het begeleiden van mensen die hieraan lijden. Zorgen voor goede beweging graat. En in de huidige sociale economische situatie is het mede onze taak om ervoor te zorgen dat mensen kunnen sporten. Daarvoor is het ondersteunen van vereniging door ons heel belangrijk.

 Zoal U weet zijn wij van In de Wandelgangen de site voor het amateurvoetbal , laten we het hebben over het voetbal landschap in Kerkrade.

Naast de betaald voetbalorganisatie Roda JC die in onze gemeenschap en hele grote rol speelt heeft onze gemeente nog7 amateur voetbalverenigingen : Chevremont- LHC – SVA – Haanrade – KVC  Oranje – Kerkrade –West en RKTSV. Verenigingen waar wij trots op zijn.

Volgend seizoen heeft Kerkrade weer een hoofdklasser Chevremont is kampioen geworden en promoveert vaar de hoofdklasse , Kerkrade West staat ook op de drempel van het kampioenschap en promotie naar de 3e klasse , jammer genoeg verkeerd KVC Oranje in zwaar weer en zal waarschijnlijk volgend seizoen trapje lager gaan spelen. Toch wil ik opmerken dat de vrijwilligers een hele grote rol spelen niet alleen binnen de voetbalverenigingen maar bij alle activiteiten, zij zijn heel belangrijk ook voor ons als gemeente.

Heeft U zelf ook gesport ?

Ja , ik heb gevoetbald in mijn jeugd bij Chevremont en later bij Haanrade , Miranda en RKTSV.

Kunt U een omschrijving geven van de mens Jo Schlangen ?   

Persoonlijk vind ik mij heel benaderbaar , sta graag tussen de mensen , interactie , voor het oplossen van situaties . knelpunten direct aanpakken dan is ook bijna alles oplosbaar. Ik sta graag dicht bij de materie en bij de mensen . Ik loop niet graag achter de feiten aan . Ik leg gemakkelijk contacten en heb een goed geheugen. Maar heb ook een positieve faalangst in mijn leven.

U bent nu twee jaar wethouder hoe heeft U dit ervaren ?

Dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken . Een heel prettige ervaring heb met mijn taak als wethouder want een wethouder ben je voor de gehele stad. Dus ook voor de wijken en ondersteunen van de activiteiten in deze wijken. De collegialiteit onder de wethouders. Het maken van beleid . Zoals onder andere het centrumplan . In 2017 is er weer het WMC nu al bezig met plannen. En de gevarieerde agenda , je bent constant actief , overdag en ook `s avonds alsook in de weekenden , lekker pittig bezig zijn . Deze manier van werken is de manier die mij enorm aanstaat !

dsc_8923

Uw ambitie ?

Ik heb nu twee jaar ervaring als wethouder en geroken aan het fenomeen van bestuurder en ik hoop er nog een volgende periode aan toe te voegen.

Dan de vragen van ……….

 1. Karakter ?

Zachtmoedig.

 1. Levensmotto ?

Pluk de dag.

 1. Bewondering voor ?

Harde werkers.

 1. Spijt van ?

Van heel weinig zaken.

 1. Etentje of avondje stappen ?

Geen keuze maken, voor mij beiden.

 1. Trots op ?

Deze stad  — onze stad !

 

 1. Bier, water of wijntje ?

Tegenwoordig wijntje.

 1. Slechte eigenschap ?

Af en toe iets te openhartig.

 1. Angst voor ?

Niets en niemand is ook deel van mijn karakter , uitdagingen aangaan . Mooiste wat er is.

 1. Krijg inspiratie van ?

Goede voorbeelden , mensen met disipline , werklust van de mensen en natuurlijk de vrijwilligers dat zijn voor mij de toppers !

 1. Waar zien we U over 10 jaar ?

Passief in de sport , kijken naar wedstrijden. Dan ook weer lekker tussen de mensen.

 1. Wat zou U absoluut nog eens willen doen ?

Na deze periode nog een periode wethouder willen zijn . Ook dan weer iets voor de mensen willen betekenen.

 1. Met de kennis van nu wat zou U absoluut anders gedaan hebben ?

Na mijn HBO  opleiding verder zijn moeten gaan met studeren , dat is er niet van gekomen . Maar ik heb hier geen spijt van.

 1. Vakantie of carnaval ?

Duidelijk vakantie maar niet in de periode van carnaval. Favoriet vakantieland Italië.

 1. Hobby`s ?

Vroeger sporten en nu is sport een onderdeel van mijn werk.

 1. Beschuitje eten met ?

Met mijn hondje Quinda.

wedhouder-jo-slangen-hein-smithdsc_8943-1

Dan roept de volgende afspraak voor de wethouder . Voor ons een boeiende ervaring met een aimabele man die we ongetwijfeld nog vaak gaan tegen komen bij een van de verenigingen in zijn gemeente.

Foto’s Lucho Carreno

Geef een reactie