Schaam je niet om te leren,tijdens de Week van de Alfabetisering.

 

In een wereld zonder letters, zonder woordjes, zonder zinnen, kunnen mensen – groot en klein – natuurlijk niet zoveel beginnen.
Het is een stukje uit de voorstelling Het Letterwinkeltje die de afgelopen week in Bibliotheek Kerkrade te zien was tijdens de Week van de Alfabetisering.

“Met dat citaat sla je wel de spijker op zijn kop”, zegt wethouder Jo Bok (welzijn). “Als je de taal niet beheerst is het verdomde lastig jezelf uit te drukken, laat staan een ander te begrijpen. Voor een goede taalbeheersing moet je elke dag minimaal vijftien minuten met taal bezig zijn. Doe dat eens met een leuk boek. Lezen is leuk. Je wordt er slim van en creatief. Dat komt altijd van pas.”

De voorstelling Het Letterwinkeltje was een van de activiteiten die in Kerkrade zijn gehouden in de Week van de Alfabetisering, die elk jaar in september valt. In die week zijn in bibliotheken, op scholen en op andere plekken in het hele land activiteiten voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven, maar ook voor professionals die met taal en laaggeletterdheid te maken hebben.

“In onze stad hebben veel mensen moeite met lezen en schrijven, meer dan in de rest van het land. Ik snap best dat mensen zich soms schamen omdat ze nooit hebben leren lezen en schrijven en daarom geen hulp durven te vragen. Maar hoe vind je leuk werk als je vacatures niet kunt lezen? Post lezen of geld pinnen is bijna onmogelijk, facebooken helemaal. Mijn advies: ga naar het Taalhuis in de bibliotheek”, zegt wethouder Jo Schlangen (onderwijs, jeugd). “Dat is een plek waar iedereen terecht kan met vragen over taal en waar ze je helpen beter te worden met taal. Schaam je niet omdat je wil leren! Daar ben je nooit te oud voor.”

www.kerkrade.nl

Foto gemeente kerkrade

Geef een reactie