Mijnbouw-archeologisch arrangement in Continium en Schacht Nulland

 

Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 14, 15 en 16 oktober 2016 krijgt het publiek de kans om mee te kijken met wat er allemaal in de Nederlandse bodem verstopt zit en zat. Daarom organiseren Continium en Columbus op 15 oktober in samenwerking met de Koempels van de Domaniale van Schacht Nulland een mijnbouwarcheologisch arrangement. Deelnemers aan het arrangement ontdekken de industrie die onder het Limburgse aardoppervlak verstopt zit en zien objecten die uit de aarde naar boven zijn gekomen.

Het arrangement start om 13.30 uur op het Museumplein te Kerkrade met een rondleiding langs de collectie Steenkolenmijnbouw in de Hall of Fame van Continium. Hier vertelt dr. Serge Langeweg, mijnbouwhistoricus, aan de hand van objecten uit de collectie over het mijnwerkverleden van de regio. Sommige objecten zijn eeuwenoude vondsten, waar mijnwerkers in de mijnen tijdens werkzaamheden op gestuit zijn.
Om 14.15 uur “dalen” we af in de mijnschacht in de experience ‘ZWART – een ondergrondse reis door de mijnen’ in Columbus earth center. ZWART vertelt het verhaal van mijn en mijnwerker; hoe de industrie de regio getekend heeft en hoe de regio de klap van de mijnsluiting te boven aan het komen is.
Vervolgens verplaatsen de deelnemers zich op eigen gelegenheid naar Schacht Nulland (Domaniale Mijnstraat 30, te voet ca. 15 min. met de auto ca. 2 min), waar koffie en vlaai klaarstaan voor een korte pauze, waarna het programma om 15.45 uur vervolgt met een korte film over mijnbouw in Kerkrade en een rondleiding door het gebouw van Schacht Nulland. Om 16.30 uur is het arrangement ten einde.

Deelname aan het arrangement kost € 15,- per persoon. Dit bedrag is inclusief entree tot Continium t.b.v. rondleiding Hall of Fame, filmticket voor ZWART, koffie/thee met een punt vlaai, entree Schacht Nulland met film en rondleiding.

Aanmelden Aan het arrangement kunnen maximaal 20 personen deelnemen, vooraf aanmelden is verplicht. Bij minder dan 10 aanmeldingen kan het arrangement helaas niet doorgaan. Meld u uiterlijk woensdag 13 oktober aan door een mail te sturen naar boekingen@continium.nl o.v.v. “Mijnbouwarrangement” of bel 045-567 60 50. U betaalt het arrangement bij aankomst in Continium.

Limburgse mijnwerkers “boeteren” in de steenkoolmijn. Foto: collectie ContiniumProgramma

Geef een reactie