Samenvatting Toen Hans Meex 30 jaar werd, was dat voor hem reden voor een uitbundig feest, maar ook tot vreugdevolle verbazing. Hij had namelijk – gezien zijn lichamelijke aandoeningen – nooit durven hopen dat hij die leeftijd zou halen. Inmiddels heeft Hans Abraham gezien!

Zijn 50e verjaardag was dus zeer nadrukkelijk een bijzondere mijlpaal. Dat hij die halve eeuw vol maakte is te danken aan deskundige medische zorg en effectieve medicijnen, zou je zo denken. Ja, maar meer nog en vooral aan de medische deskundigheid die Hans zelf opbouwde en aan de alertheid van hem en zijn vrouw Sosia. Beiden gingen regelmatig op basis van grondige feitenkennis de confrontatie aan met ´witte jassen´. Door medici genomen beslissingen hadden enkele malen fataal kunnen aflopen als Hans en Sosia niet in opstand waren gekomen.

Hans Meex, geboren en getogen in het Zuid-Limburgse dorp Arensgenhout, is sedert zijn geboorte ziek. Chronisch. Hij leidt aan hemofilie (waar nu normaal gesproken heel goed mee te leven is), maar in de loop der jaren kwamen daar complicerende aandoeningen bij, zoals een toen nog onbekende en via bloedplasma opgelopen hepatitis-C besmetting. Als een mokerslag kwam begin jaren ´90 tevens de diagnose van een andere levensbedreigende aandoening, die Hans deed besluiten met spoed een testament op te maken.

Op zijn 16e kreeg Hans via officiële kanalen de boodschap dat hij volledig afgekeurd zou kunnen worden voor betaald werk. Dat accepteerde hij niet. Na zijn opleiding werd hij aangenomen bij een groot krantenbedrijf, waar hij in uiteenlopende functies carrière maakte en steeds grotere verantwoordelijkheden kreeg.

Parallel daaraan liep zijn medische ´carrière´. Zijn gezondheid ging namelijk langzaam maar zeker achteruit. De cocktail van aandoeningen – waardoor hij zich ´multidisciplinair patiënt´ mag noemen – sloopten zijn lichaam, zowel organen als beendergestel. Onderzoeken, medicijnkuren, behandelingen, therapieën en operaties volgden elkaar in steeds hoger tempo op. Hans merkte dat specialisten van uiteenlopende disciplines onderling niet overlegden, met als gevolg dat behandelingen en medicijnen elkaar tegenwerkten. Uiteindelijk eiste Hans – en hij kreeg het voor elkaar – dat een ´multidisciplinair team´ zou worden gevormd, dat regelmatig bij elkaar komt om de ´casus Meex´ te bespreken

cover Uitgeverij Leon van Dorp

BOEKPRESENTATIE

U bent van harte welkom tijdens de boekpresentatie

op zaterdag 26 november 2016 om 15.00 uur in de

Kloosterbibliotheek van Klooster Wittem,

Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem.

 

Geef een reactie