Lagom Saxophone Quartet winnaar WMC Biënnale Concours.  

Het Lagom Saxophone Quartet sleepte tijdens het WMC Biënnale Concours op Abdij Rolduc de eerste prijs in de wacht. Het jeugdige kwartet, ontsproten op het Conservatorium Amsterdam, kreeg veel lof van de jury voor haar volwassen en smaakvolle geluid. Als beloning krijgt men de mogelijkheid om tijdens het aankomend WMC 2017 samen met een internationaal toporkest, op te treden tijdens de Concertcyclus. De tweede prijs ging naar het, eveneens jonge, Wind Quintet Conservatorium Maastricht. De derde plaats was voor het Belgische koperensembles O’Brass. De winnaars mogen in 2017 deelnemen aan de Concertcyclus van het WMC Kerkrade, samen met een nationaal of internationaal toporkest.

 Ensembles uit verschillende landen leerden en musiceerden twee weekenden lang (28 t/m 30 oktober en 11 t/m 13 november) in het Zuid-Limburgse Kerkrade onder begeleiding van internationale topdocenten. Tevens gaven de ensembles concerten in Heerlen, Maastricht en Kerkrade. Het tweede weekend van de WMC Biënnale werd afgesloten met een concours. Zes ensembles, in bezetting variërend van kwartet tot nonet, presenteerden zich aan het publiek en aan een kritische jury. De jury roemde de winnaars vanwege hun unieke manier van samenspel en de diepgang in hun muziek.

In het eerste weekend schitterde tevens het gerenommeerde Berlin Philharmonic Brass in het Parkstad Theater in Heerlen. Het hoogtepunt van het tweede weekend waren de Sächsische Bläserquintetten uit de Sächsische Bläserphilharmonie Leipzig. Tevens gaven autoriteiten op het gebied van blaasmuziek lezingen tijdens de spotlight-sessies. Onder meer publicist en componist Leo Samama en solist en docent Arno Bornkamp deelden hun passie voor de kamermuziek met deelnemers en bezoekers.

 WMC 2017

Het Wereld Muziek Concours is een toonaangevend en mondiaal festival voor blaasmuziek dat sinds 1951 iedere vier jaar gehouden wordt in Kerkrade. Harmonieën, showbands en dirigenten uit maar liefst vijf continenten komen naar Zuid-Limburg om deel te nemen aan verschillende wedstrijdonderdelen. De organisatie verwacht in 2017 zo’n 18.000 deelnemers te ontvangen.

Foto WMC

 

Geef een reactie