In Heerlen vestigt zich het tweede Urban Data Center van Nederland. De gemeente Heerlen en het CBS gaan daarin samenwerken om data te delen en onderzoek te doen. Het center wordt eind november gevestigd op de pas geopende Brightlands Smart Services Campus.

De gemeente en het CBS onderstrepen met de opening van het Urban Data Center het belang van Smart Services voor Heerlen. Medewerkers van zowel de gemeente Heerlen als het CBS zullen in het center hun expertise inbrengen. Het is de ambitie om zoveel mogelijk data van en over de gemeente en de regio toegankelijk te maken en in te zetten voor innovatieve toepassingen. Ook worden data-onderzoeken gebruik om het gemeentelijk beleid te verbeteren. Met goede cijfers en inzichten kun je bijvoorbeeld op de juiste plekken maatregelen nemen in de openbare ruimte of nieuwe diensten ontwikkelen die beter aansluiten op de behoefte van de stad en burger.

Verankering

Vorige week maakte het CBS ook bekend dat ze een Center for Big Data Statistics gaat openen in Heerlen, dat samenwerkt met internationale partners uit Zuid-Korea, Engeland, Italie en de Wereldbank. Ook de samenwerking met het Urban Data Center krijgt daarin vorm. Met de nieuwe investeringen en de samenwerking met de gemeente Heerlen verankert het CBS zich steviger in de regio.

Economisch profiel

Volgens wethouder Martin de Beer is de samenwerking in het Urban Data Center voor Heerlen erg belangrijk. “Heerlen wil zich economisch profileren op het gebied van de smart services. Het is bovendien goed voor de werkgelegenheid. Het CBS is als instelling gericht op big data daarbij de ideale partner. Door de open data te delen met ondernemers, bedrijven en investeerders ontstaat bovendien een gunstig klimaat voor kansrijke projecten en nieuwe bedrijvigheid”.

In de gemeente Eindhoven is gisteren het eerste Urban Data Center van Nederland geopend. Met de start van het project eind november 2016 is Heerlen de tweede vestiging in het land.

Foto Lucho Carreno

Geef een reactie