Hoofdmenu

Bewegen stimuleert creatief denken…

Afgelopen week ontvingen de medewerkers van team Bewegingsagogie van Adelante in Hoensbroek twee prachtige kunstwerken van revalidante mevrouw Mariet Gorissen die met ontslag gaat.

Via het sportloket van Adelante in Hoensbroek is mevrouw Gorissen weer op een positieve manier gaan bewegen en is bewegen weer een onderdeel geworden van haar dagelijkse leven. En van bewegen komt… creatief denken!

Er is onderzoek gedaan naar het verband tussen bewegen en denken. Onder andere het onderzoek van cognitief psycholoog Lorenza Colzato dat op 2 december 2013 gepubliceerd is.

De volgende interessante dingen komen in dit onderzoek naar voren:

De 19e eeuwse filosoof Henry David Thoreau loste blokkades in zijn denken op door te gaan wandelen. “Op het moment dat mijn benen in beweging komen, komen mijn gedachten op gang”.

Drie keer per week 40 minuten wandelen in een rustig tempo kan de verbindingen tussen belangrijke hersendelen al verbeteren, zo bleek in 2010 uit een onderzoek van de Universiteit van Illinois.

Mogelijk speelt het ‘sporthormoon’ irisine ook een rol in het stimuleren van creativiteit.

Cognitief psycholoog Colzato: “Voor mensen die er niet aan gewend zijn, versterkt fysieke inspanning hun vermogen om creatief te denken niet, omdat de benodigde energie al opgebruikt is tijdens het sporten”.

Cognitief psycholoog Colzato: “Regelmatig bewegen zorgt voor een cognitieve stimulans die creativiteit op een goedkope en gezonde manier bevordert”.

Heeft u vragen over sporten en bewegen? Neem dan contact op met het sportloket via 045-5282246 of via sportloket@adelante-zorggroep.nl.

Inloopuren sportloket:

Maandag: 10.30 – 11.30 uur

Woensdag: 10.30 – 11.30 uur

Donderdag: 14.00 – 15.00 uur

Foto sportloket adelante