Voetbalbezoek uit Ubachsberg is aan de Voorterstraat in Bleijerheide geen dagelijkse kost. Sterker nog, jarenlang was dat ongebruikelijk. Hoogstens een seniorenteam uit de lagere reserveklasse deed Bleijerheide wat vaker aan om een potje te komen ballen. Dat is dit seizoen anders, nu KVC Oranje met haar hoofdmacht uitkomt in dezelfde klasse als de voetbaltrots uit Ubachsberg, RKSVB, namelijk in 5B. Die ploeg, getraind door Joep Zenden, kruist zondag de degens met eeuweling oranje-wit.

RKSVB werd opgericht in 1933 en speelt tegenwoordig op sportpark In gen Anker. Komende vanuit Kerkrade, via de Huls, ligt dat complex aan het einde van het kerkdorp, richting Colmont,  aan de linker kant van de weg. Vele toeristen zullen het in de loop der jaren zijn gepasseerd. Deze accommodatie namelijk is sinds 1978 de thuishaven van de club. In een verder verleden kwamen de rood-zwarten onder meer uit op een complex aan de weg naar Mingersborg, bij Kerkradenaren wellicht bekend om de daar gelegen Bernardushoeve, die wordt gerund door (onder meer) Marco van Hoogdalem, voormalig Roda JC-speler. Een hoeve ook die vanaf het terras, in ieder geval bij mooi weer,  een waarlijk schitterend en adembenemend uitzicht biedt op het prachtige heuvelland dat de provincie Limburg rijk is. We hebben het niet statistisch onderzocht, maar het ligt voor de hand om aan te nemen dat Kerkradenaren vaker richting Ubachsberg koersen, dan dat de bewoners uit die plaats richting de klankstad trekken. Dat zal zondag wellicht anders zijn. De naam Bernardus komt trouwens ook terug in de clubnaam: RKSVB staat namelijk voor Rooms Katholieke Sport Vereniging Bernardus.

Beide clubs troffen elkaar, als vermeld, nog niet zo vaak. Op 1 april 1990, in de vierde klasse C, gebeurde dat wél, aan het toenmalig KVC-complex aan de Pricksteenweg. KVC Oranje won, onder leiding van scheidsrechter Tonnard met 3-1. Creusen (2x) en Klein Breteler troffen voor oranje-wit. Crombach scoorde voor RKSVB. Volgens een zegsman van KVC Oranje was de overwinning verdiend. Drie jaar later, opnieuw was Tonnard scheidsrechter,  werd het op dezelfde locatie weer 3-1, maar nu voor de bezoekers, dit ondanks prima keeperswerk van doelman Peters van KVC Oranje, althans volgens het LD een dag later. Borghans was drie keer trefzeker voor RKSVB, Paulissen redde de spreekwoordelijke eer voor de thuisclub.

Sportief gezien is RKSVB, althans in theorie, een horde die KVC Oranje zou moeten kunnen nemen. Tenminste als we een oog werpen op de ranglijst van 5B en de statistieken in het lopende seizoen. Maar ja, in die gedachte schuilt dan natuurlijk ook weer een latent gevaar, dat van de onderschatting. En wie een tegenstander onderschat, kan van een koude kermis thuiskomen. Dat is niet zo maar een gezegde, heeft de geschiedenis van het voetbal bewezen. Niemand weet precies wat de acteurs zondag in petto hebben. We laten ons maar weer eens, zoals zo vaak, verrassen.

 

 

 

Geef een reactie