Gemeentespeldjes voor missiezusters Treebeek.

 

 

 

 

 

Op zondag 11 december 2016 ontvangen drie missiezusters van het Zonneborgh klooster in Treebeek een gemeentespeldje. De uitreiking gebeurt door burgemeester Luc Winants. Aanleiding is het vertrek van de laatste missiezusters uit Treebeek, na bijna 100 jaar.

De gemeentespeldjes worden uitgereikt aan zuster Marie José (86), zuster Marie Rose (82) en zuster Vera (83). Zij krijgen de speldjes vanwege hun jarenlange inzet en verdiensten voor de Brunssumse gemeenschap. Tegelijkertijd is de uitreiking nadrukkelijk ook een gebaar van grote waardering voor alle zusters die sinds 1918 onbaatzuchtig werk hebben verricht in de lokale samenleving.

Staatsmijn Emma

In 1918 kwamen de eerste missiezusters (‘Missiezusters Dienaressen van de H. Geest’) naar Treebeek, in het kielzog van de mijnwerkers die aan de slag gingen in de Staatsmijn Emma. De zusters waren vooral actief in de gezondheidszorg, op pastoraal en sociaal gebied en in het onderwijs (kleuter- en lagere school, huishoudschool en mulo).

In 1992 verhuisden de zusters naar het kleine vroegere Groene Kruis gebouw, het huidige Zonneborgh kloostertje. Vanwege de hoge leeftijd van de overgebleven missiezusters is nu besloten om definitief te vertrekken uit Treebeek.

Afscheid

Op zondag 11 december 2016 nemen de laatste drie zusters officieel afscheid van Brunssum/Treebeek. Dat gebeurt tijdens een Interculturele Eucharistieviering in de St. Barbarakerk aan de Schildstraat in Treebeek. De viering begint om 11 uur. Aansluitend aan de viering zal burgemeester Winants de gemeentespeldjes uitreiken aan de zusters.

Na afloop van de viering is er in het kloostertje de Zonneborgh, Zonnestraat 5, gelegenheid voor een persoonlijk afscheid. De missiezusters vertrekken op donderdag 15 december 2016 definitief uit Treebeek, naar Uden of Tilburg.

Foto Lucho Carreno

Geef een reactie