‘Niederländische Moderne in Suermondt-Ludwig Museum Aachen.

 

Peter van den Brink, de Nederlandse directeur van het Suermondt-Ludwig-Museums (S-L-M) in Aken, is een van de grootste kenners van de internationale kunstbranche. Als curator van de S-L-M-tentoonstelling ‘Niederländische Moderne – Sammlung Veendorp’ geeft kunsthistoricus Van den Brink woensdag 14 december om 19.30 in het fraaie S-L-M, aan de Wilhelmstrasse 18, een prikkelende en beklijvende voordracht over de actuele bijzondere expositie, die tot 29 januari in Aken te bewonderen is. De toegang tot de lezing is gratis.

preview

De Collectie Veendorp omvat uitgestrekte landschappen, zeegezichten met een bewegende wolkenhemel, dorpsgezichten en stillevens, waarbij het een genot wordt om te praten over een eenvoudig object. De Groninger Reurt Jan Veendorp (1905-1983) had een goede neus voor kunst en verzamelde tijdens zijn leven meer dan 400 objecten. Veendorp, die tekenen, kunstnijverheid en bouwkunde aan de Academie Minerva in Groningen studeerde, werkte bij het architectenbureau van A.J. Kropholler in Wassenaar. Al op jonge leeftijd begon de Groninger kunst te verzamelen. Aangezien Veendorp geen ruim inkomen had, kon hij slechts met mate kunstwerken aankopen. Daarom is het des te meer te bewonderen dat hij een zo consistente en kwalitatief hoogwaardige collectie wist op te bouwen. In de loop van meer dan vijftig jaar kocht hij met grote liefde en zorgvuldigheid enkele honderden schilderijen, tekeningen, grafiekbladen en (kleine) sculpturen.

preview-2

Zijn omvangrijke kunstcollectie doneerde Veendorp aan het J.B. Scholtenfonds, die het sinds 1969 in langdurige bruikleen afstaat aan het Groninger Museum, zodat hij zeker wist dat zijn zorgvuldig samengestelde verzameling bij elkaar zou blijven. De Collectie Veendorp actueel een Duitslandtour. Na museum Behnhaus Drägerhaus in Lübeck, Museum im Kulturspeicher in Würzburg en het Augustinermuseum in Freiburg is een groot deel van de intieme collectie actueel in het Suermondt-Ludwig-Museum te zien.

 

Geef een reactie