De burgemeester van Buñol, de jonge Rafael Perez Gil – met zijn 29 jaar de jongste burgemeester van Spanje – en president Oscar Fernandez Fernadez van CIM La Armonica de Buñol een bezoek aan burgemeester Jos Som. Zakelijk leider Hans Bosch van WMC Kerkrade was er uiteraard bij. Het doel was dit keer niet zo zeer de aanstaande deelname van la Armonica in de prestigieuze Concert Divisie Harmonie komende zomer. Nee, het doel was deze keer het aangaan van een langdurige en niet alleen muzikale relatie tussen de beide steden Buñol en Kerkrade.

Twee steden met een enigszins vergelijkbare recente historie. Klankstad Kerkrade heeft er na de mijnsluiting de afgelopen decennia voor gekozen met name de toeristische capaciteit uit te bouwen. Buñol werd jarenlang gedomineerd door de papier- en cementindustrie. De papierfabrieken zijn inmiddels gesloten en in de cementindustrie is het aantal banen van 1.200 teruggelopen naar een magere 200. De provincie Valencia, waartoe Buñol behoort, wordt gekenmerkt door een sterke toeristische sector, en ook Buñol wil daar de komende tijd nieuwe wegen in bewandelen.

Door de langjarige muzikale banden met Kerkrade is het bezoek van burgemeester Perez Gil daarom minder vreemd dan hij lijkt. De eerste bespreking met Jos Som was zeer vruchtbaar en de eerste aanzetten voor een langdurige samenwerking zijn besproken. Deze intentie wordt onderstreept door het feit, dat tijdens het 18e WMC 2017 niet alleen La Armonica Kerkrade zal bezoeken, maar dat tevens een jeugdharmonieorkest, bestaande uit jonge getalenteerde muzikanten aan het succesvolle WMC Young Generation gaat deelnemen. Interessant detail is dat de samenstelling van het jeugdharmonieorkest niet alleen bestaat uit jeugd van de beide orkesten van Buñol – La Armonica én La Aristica -, maar ook uit de overige 4 beroemde Valenciaanse super bandas. Dit is een uniek initiatief van Oscar Fernandez, die in nauwe samenwerking met WMC deze historische samenwerking voor elkaar kreeg. De grote zes orkesten gunden elkaar lange tijd het licht niet in de ogen. Des te knapper is het dat men in de huidige voor Spanje moeilijke tijden het voor elkaar heeft gekregen een samenwerking tot stand te brengen. Meer en meer heerst er de overtuiging dat samenwerken meer oplevert dan elkaar tegenwerken, en dat de ontwikkelingskansen voor hun jonge talenten belangrijker zijn dan het eigen muzikale gewin.

Foto WMC

 

Geef een reactie