Zomeropera Alden Biesen viert jubileum met Don Pasquale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zomeropera Alden Biesen viert jubileum met Don Pasquale   

De Zomeropera in Landcommanderij Alden Biesen viert van 20 mei tot en met 17 juni haar 20ste jubileum met de comic opera Don Pasquale, hét meesterwerk van Gaetano Donizetti. En met een wel héél bijzonder jubileum Slotconcert, op 19 juni.

De Zomeropera op de binnenkoer van de betoverende waterburcht van de grootse Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen is uitgegroeid tot een begrip in de Euregio. Met goede reden: het niveau van de operavoorstellingen en de slotconcerten, onder leiding van dirigent Willy Claes, is steevast hoog. En de ambiance is in een woord superbe. Zomeropera staat voor genieten puur en een écht avondje uit!

Bij gelegenheid van het 20ste jubileum brengt de Zomeropera op vijftien avonden de opera Buffa Don Pasquale, hét komische meesterwerk van Donizetti. Don Pasquale werd in 1843 voor het eerst opgevoerd in Parijs en kort daarna in de Scala te Milaan. De opera was een instant succes. Talrijke grote sterren vertolkten de verschillende rollen tijdens de opvoeringen. De opera buffa (‘buffa’ betekent grappig) is een operagenre dat ontstaan is in Italië uit de improvisatiekomedie (Commedia dell’arte), die in de 18de en 19de eeuw in zwang was.

Aanvankelijk was de opera Buffa (kort en komisch) bedoeld om in de pauze als intermezzo gespeeld te worden voor de opera seria (serieuze opera), die vooral gespeeld werd voor vermaak van het hof en andere rijke mensen. Op den duur legden componisten een verband tussen deze kluchtige intermezzi en al gauw ontwikkelde de opera buffa zich tot een zelfstandig operagenre. Het werd snel populairder dan de opera seria, waar heroïsche figuren een rol speelden en het thema vaak mythologisch van aard was. Bekende opera buffa’s zijn Le nozze di Figaro, van Wolfgang Amadeus en natuurlijk Don Pasquale, van Gaetano Donizetti.

Synopsis: Een rijke vrijgezel op leeftijd, eigenaar van een prestigieus wijnkasteel, heeft besloten te trouwen met Norina om zijn weerbarstige neef én erfgenaam Ernesto een lesje te leren. Hij ziet een eigen huwelijk als middel om zijn berooide neef te onterven. Dit is echter buiten de vindingrijkheid van vriend en intrigant Dr. Malatesta gerekend. Een klucht vol naams- en gedaanteverwisselingen, misleidingen en verleidingen in een verrassend multifunctioneel decor. Hoe het afloopt verklappen we nog lekker niet.

Wél dat succesregisseur Frank Van Laecke en dirigenten Giuliano Betta en Paolo Spadaro garant staan voor een kwalitatief hoogstaande én amusante voorstelling, die je beslist niet mag missen!

Libretto in het Italiaans, boventiteling in het Nederlands. Aanvang is 20.30. de voorstelling duurt twee uur, geen pauze.

Jubileum-slotconcert van de extra klasse

Naar goede traditie sluit het Zomeropera seizoen af met één Slotconcert gedirigeerd door Willy Claes. En naar aanleiding van het jubileum wordt het dit keer een bijzonder concert. Een betoverende bloemlezing van ouvertures en aria’s uit de opera’s die Zomeropera gedurende haar 20-jarig bestaan in Alden Biesen heeft opgevoerd, gebracht door de solisten die daaraan hebben meegewerkt. De presentatie is als altijd in handen van de gekende kenner Fred Brouwers. De terugblik op de rijke muzikale geschiedenis en de ambiance in de binnenkoer van de waterburcht staan garant voor een onvergetelijke avond. Tip: wees er snel bij want de 500 genummerde plaatsen van de eenmalige voorstelling zullen als warme broodjes over de toonbank gaan. Aanvang van de voorstelling is 20.15u. Einde voorzien rond 23.00 uur. Pauze rond 21.30u.

Voor info en tickets: www.zomeropera.be of tel: 0032-477 675 592.

 

Geef een reactie