Eikenderveld krijgt kleur.

Tewijl de een zijn raam had geschilderd voor de carnaval heeft kunstenaar HNRX op de eikenderweg 123 in Eikenderveld (waar vroeger bakkerij de Groot zat) een mural aangebracht. Oorspronkelijk zou kunstenaar HNRX op een andere lokatie in Heerlen zijn mural kunsten vertonen maar, door omstandigheden ging dit niet door en werd deze locatie ter beschikking gesteld door de eigenaar die zijn lelijke muur al te graag door de kunstenaar liet beschilderen tot een mooie mural.

Toen HNRX bezig was met zijn mural kwam een wijkbewoner met de vraag of stenen tuinmuur ook geschilderd kon worden want zijn vrij nieuwe tuinmuur was al beklad met graffiti tags en had liever dan een mooie mural daarvoor in plaats. HNRX had nog twee dagen de tijd om een mural extra erbij te maken en meteen aan de slag. 

Na een dag werd er bijna roet in het eten gegooit toen de handhaving van de gemeente kwam met 6 man sterk om te kijken of HNRX legaal een mural aan het maken was. Na een gesprek met de bewoner en de gemeente, was dit gelukkig opgelost en heeft de kunstenaar zijn werk afgemaakt.

Trouwens dit is niet de enigste streetart in Eikenderveld. Ook vindt je in de wijk gas en elektra kasten voorzien van een kleurtje en staat er aan de rand van de wijk een grote vos met vlinder van Dzia bij de rotonde op de schakelweg en kijk men vanaf de parallelweg op de heron mural die gefinancierd is door crowdfunding. 

HNRX komt uit Oostenrijk en reist de hele wereld over om zijn artistieke kunsten te vertonen. Zo komt hij net uit Antwerpen en gaat hij na deze klus naar Zwitserland.

Zijn kunstwerken zijn nooit politiek gericht of op wat er in de wereld speelt. Zijn stijl is meer om voedsel en dergelijke uit zijn context te zetten. Zo vindt je in deze mural paprika’s, worsten en lucifers in kenmerkende kleuren en vormen van de kunstenaar.

Foto’s Tom de cock

Geef een reactie