Natuurlijk Kerkrade herbergt échte verrassingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk Kerkrade herbergt échte verrassingen

 

Maandag 13 maart verzorgt Olaf Op den Kamp in Café Wilhelmina, aan de Akerstraat 166 in  Kerkrade, een lezing over natuurgebieden in Kerkrade. Aanvang is 20.00 uur. Einde rond 22.30 uur. Gratis entree.  

Centraal in de lezing staat het boek ‘Natuurlijk Kerkrade, beleef de groene gemeente Kerkrade’ dat Op den Kamp voor het Koninklijk Natuurhistorisch Genootschap in Limburg schreef. Dat boek bevat enkele eyeopeners. Bijvoorbeeld dat in de Anstevallei na de mijnsluitingen het enige stuwmeer van Nederland is ontstaan. Een stuwmeer omgeven door prachtige hellingbossen. Tijdens de lezing zal Op den Kamp ingaan op de ontwikkeling van dit gebied, van weilanden in het verleden, tot een moerasgebied met de naam ‘D’r Sjloenk’, tot het huidige stuwmeer. En wat deze verandering betekende voor de flora en fauna. Zo maakten waadvogels als Kievit, Watersnip en Kleine plevier plaats voor eenden, ganzen en Futen. Daarnaast werden de bossen die in eigendom waren van de mijnen, zoals het Berenbos, het Erensteinerbos en het Verboden bosje, opengesteld voor het publiek. Ook wordt ingegaan op de bossen Loosbos, Bosquet Rolduc, Schouffertsbos en Beukenbos, elk met een eigen geschiedenis. Kerkrade is kortom meer dan alleen een (voormalige) mijnwerkersstad met mijnschachten, steenbergen en koloniën.

 

Geef een reactie