LEZING “STOLPERSTEINE”

 

Op vrijdag 17 maart  organiseert Bibliotheek Landgraaf in samenwerking met het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) en  Heemkundevereniging Landgraaf  een lezing over het fenomeen Stolpersteine.

Op initiatief van de Duitse kunstenaar Günter Demnig werden in 1997 de eerste Stolpersteine gelegd in Berlijn. De betonnen blokjes van 10 bij 10 centimeter met aan de bovenkant een messing plaatje herinneren aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, die door de nazi’s gedeporteerd en vermoord zijn. De steentjes worden in de stoep verankerd vóór de woningen van waaruit ze opgepakt zijn.

Onder andere in Heerlen zijn in de afgelopen jaren, met medewerking van verschillende scholen, Stolpersteine geplaatst voor de ruim 70 joodse slachtoffers uit die gemeente. Landgraaf heeft nu besloten om het goede voorbeeld te volgen, op initiatief van de Heemkundevereniging Landgraaf. Het Landgraafse onderwijs zal een prominente rol krijgen bij de uitvoering. Dit project is van belang voor alle leeftijden!

Op 17 maart wordt het verhaal van de Jodenvervolging en de Stolpersteine verteld door Sjef Born, May Quaedflieg en Martin van der Weerden. Hans Bilo zal een kleine proeverij over oorlogsvoedsel verzorgen.

 

Adres:  bibliotheek Landgraaf vestiging Burgerhoes. Ingang Raadhuisplein 1

Aanvang: 19.30 uur

Kosten: gratis voor leden van de bibliotheek, LGOG, Heemkundevereniging Landgraaf.

              €3,00 voor niet-leden

Aanmelden: 045-5695660 of info@bibliotheeklandgraaf.nl

Geef een reactie