Filmhuis de Spiegel “Fukushima, mon Amour”

 

 

 

 

 

 

 

 

“Fukushima, mon Amour: iets bijzonders, door de bijna tastbare wanhoop die je voelt.”te zien bij Filmhuis de spiegel.

Maandag 27 maart / 20.00 uur

 TICKETS

 

Een subtiel portret in zwart-wit van de Japanse cultuur en het verwerken van een nationaal trauma.

Na de Japanse kernramp van 2011 in Fukushima komen de jonge Duitse Marie en de oude Satomi elkaar tegen in het rampgebied. Ieder met een last uit het verleden.

Marie probeert als clown verkleed, de slachtoffers in het opvangkamp van de ramp op te vrolijken en af te leiden. Er wonen alleen nog maar ouderen, de jongeren zijn al uit het gebied weggetrokken. Marie is daar doodongelukkig en ze ziet dat ze daar als huilende clown ook geen nut heeft.

Als Satomi, een vrouw uit het kamp, naar haar verwoeste huis vlucht in de radioactieve zone om het weer bewoonbaar te maken, besluit Marie haar te helpen. Er bloeit een vriendschap op tussen de twee vrouwen. Ze proberen beide om de geesten uit hun verleden onder ogen te komen.

Hun vriendschap komt langzaam tot bloei en levert komische en ontroerende momenten op. Satomi vindt Marie maar een olifant. Een mooi contrast tussen de pittige en energieke oude geisha en de wat lompe jonge Duitse.

De film verwijst naar Hiroshima mon Amour (1959) van Alain Resnais. Ook deze film speelt zich af in een Japans rampgebied met een westerse vrouw die haar verleden probeert te ontvluchten. Ook de beelden van de tsunami in Fukushima en het Duitse verleden van de hoofdpersoon herinneren aan Hiroshima mon Amour. (M.v.H.

https://youtu.be/LCtJuEZ0lHI

 

Filmhuis De Spiegel

Schunck 5.0 Bongerd 18

045 577 22 79

reserveringen

info@filmhuisdespiegel.nl 

www.filmhuisdespiegel.nl

 

 

 

Geef een reactie