Tihange-zuil geplaatst voor gemeentehuis Heerlen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door een hefboom over te halen kunnen inwoners en bezoekers van Heerlen vanaf vandaag de kerncentrale Tihange uitschakelen – tenminste symbolisch. Dat was het idee van de kunstenaar Rolf Jägersberg en de designer Lars Harmens bij het bedenken van hun Tihange-zuil. De zuil die al op diverse plaatsen in Aken en in de regio Aken staat, werd nu voor het eerst ook in Nederland neergezet. De zuil werd gesponsord door ©-mill, IBC Change & Development, Teeken Beckers Architecten en Bremen Bouwadviseurs.        

 

Met de zuil kunnen mensen hun zorgen uiten over de veiligheidsrisico’s kerncentrale in Tihange en een gezamenlijk protestgeluid laten horen. In de zuil wordt bijgehouden hoe vaak de hendel wordt overgehaald waardoor mensen hun betrokkenheid hebben getoond. Het aantal keren dat dit op deze en andere Tihange-zuilen gebeurt en bijgehouden op de website www.tihange-alarm.eu en doorgegeven aan de Belgische regering. Tot nu toe werd in de regio Aken al meer dan 500.000 keer de hendel overgehaald. De protestactie met de zuil is aanvullend op het juridische traject dat gemeente Maastricht mede namens Heerlen heeft opgestart.

Burgemeester Ralf Krewinkel maakt een duidelijk punt van de veiligheid rond de kerncentrale: “Tihange moet dicht. Daarvoor bewandelen we juridische wegen en is er een bestuurlijke lobby. Met de zuil voegen we daar nu ook een protestactie aan toe. Laten we onze mening laten doorklinken tot in Brussel.”

Namens de ondernemers voegt Jules Beckers hieraan toe: “Voor ondernemers is het toekomst-perspectief van een regio van groot belang. Tihange vormt hiervoor een grote bedreiging.”

Foto’s®Parkstadactueel/Tom de Cock

 

 

 

Geef een reactie