De programmering van het Orlando Festival 2017 is bekend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De programmering van het Orlando Festival 2017 is bekend. Tijdens de 36ste editie van het oudste en grootste kamermuziekfestival van Nederland zullen 11 avondconcerten, 10 namiddagconcerten en meer dan 25 regioconcerten gegeven worden op talloze podia in Limburg. Werken van Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Tsjaikovski, Brahms, Bartók en Messiaen tot en met Louis Andriessen klinken in Limburg.

Waar gaan we van genieten tijdens de 36ste editie van het festival?

De Orlando concerten worden verzorgd door 26 topmusici uit Nederland, België, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten, Engeland en Rusland. Gerenommeerde ensembles zoals het Osiris Trio en het Rusquartet zullen veelvuldig concerteren en masterclasses geven.

De soloblazers die in de voorgaande jaren  zeer succesvol deel uit maakten van het Orlando Festival en van de Gruppo Montebello komen allen terug in 2017: Ingrid Geerlings (fluit), James Austin Smith (hobo), Alan R. Kay (klarinet), Dorian Cooke (fagot) en Ron Schaaper (hoorn). Andere terugkerende musici zijn Axel Everaert (tenor), Dirk Luijmes (harmonium), Tjeu Zeijen (orgel) en het cello/piano duo van Michael Nemtsov en Elena Nemtsova. Nieuw voor Orlando zijn de Koreaans/Amerikaanse sopraan Wonjung Kim, de Canadese pianisten Katherine Dowling en Clark Schaufele, pianist Sepp Grotenhuis, de Engelse contrabassist Toby Hughes en de eveneens Engelse violisten Gina McCormack en Catherine Yates. De beide laatste musici vormen samen met Stefan Metz, (oud-directeur/oprichter van het Orlando Festival), Viola de Hoog en James Austin Smith de jury van het Orlando Concours, dat dit jaar voor jonge internationale strijkkwartetten is uitgeschreven.

De programmering van de concerten in Zuid Limburg en omstreken wordt gekenmerkt door een zeer grote variatie in het aanbod van interessante kamermuziek. De geboden muziek omvat repertoire uit de barok, de klassieke periode, de romantiek, de twintigste eeuw en de 21ste eeuw. Dit jaar is de bekende Britse componist Jonathan Dove composer-in-residence. Tien van zijn werken zullen tijdens dit festival ten gehore gebracht worden; hij zal aanwezig zijn bij de repetities op zijn muziek, tevens zal hij zijn composities toelichten en twee lezingen geven. Bijzondere aandacht zal er zijn voor de combinatie van twee en vier vleugels, met een uitvoering van Karlheinz Stockhausen’s avondvullende compositie Mantra (1970) door Ellen Corver en Sepp Grotenhuis. Dezelfde pianisten voeren samen met Katherine Dowling en Clark Schaufele in de namiddagconcertserie op Rolduc Maarten Bon’s versie voor vier vleugels van Igor Stravinsky’s Le Sacre du Printemps uit.

De bezettingen op de Orlando concerten lopen van solowerken via liederen en pianotrio’s en strijkkwartetten, tot bijzondere combinaties zoals duo’s voor harmonium en klarinet, kamermuziek met kerkorgel en uiteindelijk de maximale formatie van de Gruppo Montebello, met 14 musici met werken van Mahler (Lieder eines fahrenden Gesellen, met de fenomenale jonge Duitse bariton Ludwig Mittelhammer), Debussy (Prélude à l’après-midi d’un faune) en Bruckner (de monumentale Zevende Symfonie). Voor het eerst sinds 13 jaar klinkt deze prachtige en intieme versie van Bruckner’s Zevende Symfonie weer in Nederlandse zalen, dankzij het Orlando Festival!

voor meer informatie www.orlandofestival.nl

Foto Orlandofestival.

Geef een reactie