Viering 50 jaar NAVO in Brunssum op 31 mei.

18 februari 2015 Koning Willem-Alexander bezoekt de Nederlandse troepen op kamp Castor in Mali.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto 18 februari 2015

Koning Willem-Alexander bezoekt de Nederlandse troepen op kamp Castor in Mali.

De gemeente Brunssum en JFC Headquarters Brunssum vieren op woensdag 31 mei 2017 50 jaar NAVO in Brunssum. Het feestprogramma bestaat uit twee onderdelen. ’s Ochtends is er een officieel gedeelte voor genodigden, ’s middags is er in het Brunssumse Vijverpark een familiedag, met militaire demonstraties, sport en spel, en diverse muziekoptredens voor iedereen. De dag wordt afgesloten met een concert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht in het Vijverpark.

Tot de speciale gasten op deze dag behoren Koning Willem-Alexander, demissionair minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, de hoogste NAVO-militair in Europa, generaal Curtis M. Scaparrotti, en de gouverneur van de Provincie Limburg, de heer Theo Bovens. De feestelijkheden worden georganiseerd in samenwerking met de Provincie Limburg.

50 jaar NAVO. JFC (Joint Force Command) Headquarters Brunssum werd op 1 juni 1967 gevestigd in het voormalige complex van de Staatsmijnen Hendrik. Het hoofdkwartier droeg toen de naam Afcent. Sinds 2004 draagt het hoofdkwartier de huidige naam. Op de basis werken 25 van de 28 NAVO-nationaliteiten. Daarnaast zijn nog vijf landen vertegenwoordigd die lid zijn van het Partnerschap voor de Vrede (Partnership for Peace) initiatief.

JFC Headquarters Brunssum, de Provincie Limburg en de gemeente Brunssum willen de 50-jarige viering aangrijpen om het wederzijds contact tussen de militairen en hun gezinnen en de lokale bevolking te bevorderen en om het economische en maatschappelijke belang van de aanwezigheid van het hoofdkwartier voor Brunssum en de regio te benadrukken.

NAVO-monument. De viering van 50 jaar NAVO in Brunssum vindt plaats op woensdag 31 mei 2017. De feestdag begint met een militaire ceremonie op het Lindeplein in Brunssum. Deze begint om kwart voor 11 en duurt tot ongeveer half 12.

Om 12 uur onthullen burgemeester Luc Winants en gouverneur Theo Bovens op het Lindeplein een speciaal ontworpen kunstwerk. Generaal Salvatore Farina, commandant van het Brunssumse hoofdkwartier, neemt dit NAVO-monument als cadeau in ontvangst, namens de Limburgse NAVO-gemeenschap.

’s Middags en ’s avonds ontmoeten de NAVO en Limburg elkaar in het Vijverpark in Brunssum. Op twee podia vinden doorlopend muziekoptredens plaats. De diverse landen die op het NAVO-hoofdkwartier vertegenwoordigd zijn, presenteren hun culturen via eet- en informatiestands. Voor de kinderen zijn er een groot aantal spelen: springkussens, klimmuren, kanoën op de vijver, en nog veel meer.

Ook zijn er uiteenlopende demonstraties te bezichtigen. De marine staat er met een klimtoren, de brandweer houdt duikoefeningen in de vijver, er is een mini-stormbaan aangelegd en militair materieel uitgestald, en nog veel meer. Het programma wordt afgesloten met een openlucht-optreden van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Het ontmoetingsfeest in het Vijverpark duurt van 14 tot 22 uur. Toegang tot de feestelijkheden is gratis.

Bezoek aan hoofdkwartier. Op woensdag 31 mei is er tevens de gelegenheid om het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum te bezoeken. Dat gebeurt in de vorm van georganiseerde busritten over het terrein, onder begeleiding en met toelichting over de transformatie van het voormalige mijnterrein tot het huidige hoofdkwartier, en de diverse functies die er anno 2017 zijn ondergebracht.

In totaal vindt er tussen 15 en 19 uur een aantal busritten plaats van elk ongeveer 45 minuten, voorafgegaan door een korte inleiding over de geschiedenis en de missie van het Brunssumse hoofdkwartier.

Geïnteresseerden dienen zich vooraf voor een busrit in te schrijven. Eind april zal de inschrijving hiervoor worden opengesteld.

Fotowedstrijd. In de aanloop naar de feestelijkheden op 31 mei vinden diverse activiteiten plaats, zoals een fotowedstrijd. Vanaf half april kan iedereen een foto insturen die de vriendschappen illustreert tussen het hoofdkwartier en de Limburgers in de afgelopen halve eeuw, of die laat zien welke impact het hoofdkwartier op de regio heeft (gehad).

Een jury selecteert de beste foto’s die vanaf eind mei geëxposeerd zullen worden tijdens een tijdelijke tentoonstelling in de Brikke Oave.

Op 11 april start ook een social media campagne, 50 Days to 50 Years. In de campagne zal aandacht worden besteed aan de geschiedenis van het hoofdkwartier in Brunssum en de relatie met de Limburgse bevolking. Ook zullen tijdens de campagne meer details bekend worden gemaakt van het feestprogramma op 31 mei.

 

Foto Ministerie van Defensie

Geef een reactie