Op 18 april om 13.30 uur vindt de onthulling plaats van het nieuwe Via Belgica rustpunt aan de Steinweg, nabij de archeologische restanten van de Romeinse Villa ten Hove. Wethouder Peter Thomas en Gedeputeerde Hans Teunissen zullen het nieuwe rustpunt als eerste in gebruik nemen. Peter Thomas: “Het is altijd een uitdaging om het Romeins verleden zichtbaar te maken. Met dit rustpunt wordt op een bijzondere wijze en met mooie materialen aandacht besteed aan een belangrijke fase van onze geschiedenis”.

Villa ten Hove De Via Belgica was een Romeinse hoofdweg die van Boulogne sur Mer (F) naar Keulen (D) liep. De weg doorkruiste de gemeente Voerendaal en nabij de Steinweg lag waar-schijnlijk de grootste Romeinse villa die Nederland ooit gekend heeft, Villa ten Hove. Aan de hand van archeologisch onderzoek is een verbeelding gemaakt hoe Villa ten Hove er destijds uit heeft gezien. De villa bestond uit meerdere gebouwen en een impo-sante zuilengalerij van bijna 200 meter! De verbeelding is te zien op het informatiepa-neel in het speciaal ontworpen zitmeubel.

De Provincie Limburg en acht Zuid-Limburgse gemeenten, waaronder Voerendaal, wer-ken gezamenlijk aan het beleefbaar maken van het rijke Romeinse verleden van Zuid-Limburg. In de gemeenten Meerssen en Valkenburg aan de Geul zijn inmiddels al “Via Belgica rustpunten” ingericht.

Geef een reactie