Verzoek tot vernietigingfusie – Heerlen en Landgraaf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De minister van Binnenlandse Zaken heeft woensdagavond laten weten het besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg over het gebruik van de Wet arhi in de herindelingsprocedure niet voor vernietiging aan de Kroon voor te dragen.

De belangrijkste motivatie daarvoor is dat de minister pas op een later tijdstip onderzoekt of alle stappen in dit proces door de Provincie Limburg correct zijn gezet. Op dit moment ligt de bal vooral bij Provinciale Staten. Daar moet in juli een besluit worden genomen over a) de vraag of alle procedures door de provincie wel correct zijn gevolgd en over b) hoe wenselijk een gedwongen fusie van Heerlen en Landgraaf is.

Wethouder Freed Janssen: “Het verzoek is op dit moment inderdaad afgewezen door de minister. Eigenlijk zegt de minister: alle argumenten van Landgraaf kunnen best hout snijden, maar dat zal ik later beoordelen. Nu ligt de bal bij Provinciale Staten. Onze advocaten bestuderen de beslissing en mede op basis van die adviezen kiezen wij onze verdere houding. Onze advocaat heeft al geconstateerd dat de terughoudendheid van de minister opvallend is; na een vergelijkbaar vernietigingsverzoek van de gemeente Haren sprak hij zich eerder wél inhoudelijk uit. In dat geval was de procedure volgens de minister op een correcte manier verlopen. Hier durft de minister dat blijkbaar niet te zeggen.”

Het antwoord van de minister van Binnenlandse Zaken vindt u in onderstaande pdf.

Geef een reactie