Heerlense Lisa Carreno vertolkt 19/20 april levensverhaal van haar vader Lucho.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cultuurhuis Heerlen in ban van toneel solovoorstelling LUCHAR                      

Heerlense Lisa Carreno vertolkt 19/20 april levensverhaal van haar vader Lucho.

Over enkele weken is het een jaar geleden dat de Heerlense Lisa Carreno (23) afstudeerde aan de theateropleiding in Amsterdam. De afronding van genoemde opleiding werd op 9 en 10 mei 2016 bekroond met haar solovoorstelling LUCHAR (Strijden) in het Ostade Theater Amsterdam. Met genoemde voorstelling verwees ze naar het levensverhaal van haar vader Lucho Carreno, geboren in Chili, die zich verzette tegen de op 11 september 1973 gepleegde staatsgreep van dictator Augusto Pinochet, welke de socialistische president Allende met geweld had afgezet.

Zijn verzet tegen de dictatuur van Pinochet moest Lisa’s vader destijds bekopen met gevangenzetting in het voetbalstadion van Santiago. Het Estadio Nacional de Chile (Nationaal Stadion) met een toeschouwerscapaciteit van 47.000 toeschouwers. De ‘Kolos van (de wijk) Ñuñoa’ van de Oostenrijkse architect/stedenbouwer Karl Brunner werd op 3 december 1938 geopend door toenmalige president Palma. Na de gepleegde staatsgreep werd het stadion gebruikt als concentratiekamp voor 40.000 politieke gevangenen. De aanwezige catacomben werden gebruikt als martelkamer en onbekende aantallen zijn er vermoord.

Ondanks martelingen en de veroordeling tot 15 jaar cel overleefde Lisa’s vader de ontberingen destijds en werd na het doorbrengen van drie jaar celstraf Chili uitgezet. Via Duitsland, kwam de voormalige linkse onderwijzer uit het plaatsje Maipu uiteindelijk in Heerlen terecht. Hoe moeilijk het ook was, het lukte Lucho Carreno om een nieuwe wending aan zijn leven te geven. Na het onderwijzerschap in Chili was hij in Nederland werkzaam als sociaal werker met asielzoekers. Ook werd en is hij nog steeds een begaafd fotograaf, waarmee hij veel bekendheid voor zich verwierf. Ook is hij eigenaar/hoofdredacteur/fotograaf van deze veel bekeken en gewaardeerde website ParkstadActueel.

Het levensverhaal van Lucho Carreno heeft ongetwijfeld ook nauwe verwantschap met de actuele vluchtelingen problematiek in Europa. Ook deze vluchtelingen hebben, evenals Lisa’s vader in hun land van herkomst heel wat meegemaakt door oorlogsgeweld etc.

Lisa werd geconfronteerd met een vluchtverhaal uit haar eigen familie: dat van haar vader dus. Lisa ging afgelopen jaar met haar vader terug naar Chili om na 40 jaar samen de plekken te bezoeken die aan de pijnlijk geschiedenis herinnerden en ook om achter verhalen te komen van anderen uit de verwerpelijke periode destijds. Hoe moeilijk die periode uit haar vaders leven ook was, het verhaal inspireerde haar desalniettemin tot een bijzondere theatervoorstelling. Overigens zit toneelspelen haar in de genen.

Niet zo verwonderlijk eigenlijk, want haar moeder komt uit een toneelfamilie. Lisa is al aan het begin van de middelbare schoolperiode begonnen met toneel bij theaterschool Kiek. Na haar middelbare school volgde zij de theateropleiding in Heerlen aan het Arcuscollege en daarna in Amsterdam.

Zoals eerder aangegeven studeerde ze dus in 2016 af in Amsterdam met een solovoorstelling over haar vader. Lisa: “het werd voor een uitverkocht huis een meer als ontroerende voorstelling”. Maar de opvoering in Amsterdam betekende voor Lisa niet een eenmalig gebeuren. Het was ook haar wens het stuk hier in Heerlen te brengen waar ze opgroeide. Dit gaat dus nu gebeuren op woensdag 19 en donderdag 20 april a.s. in de mooie theaterzaal van Cultuurhuis Heerlen.  Aanvang 20.00 uur in de theaterzaal.

Dus wordt iedereen uitgenodigd om dit werkelijk ontroerende levensverhaal over haar vader, en in toneelvorm omgezet, met een bezoek te vereren. Het loont beslist de moeite, zeker met in het achterhoofd de huidige actuele vluchtelingenproblematiek. Doen dus.

De kaarten kosten in v.v.k.10.00 euro en zijn te reserveren via: http://www.cultuurhuisheerlen.nl .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie