Indrukwekkende documentaire Fernando Ricksen: De Finale Strijd’ is 24 april te zien om 22.00 uur bij RTL 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NIET EERDER LIET EEN BEKENDE VOETBALLER ZICH ZO INDRINGEND FILMEN

Een intieme en exclusieve kijk in het leven van Ricksen om de impact van zijn ziekte te laten zien en anderen te inspireren om niet op te geven.

Het was een aangrijpend moment in “De Wereld Draait Door”, nu bijna 3 jaar geleden. Oud-voetballer Fernando Ricksen vertelde geëmotioneerd dat artsen bij hem de dodelijke spierziekte ALS hadden vastgesteld. Hij zou misschien niet lang meer te leven hebben. Een schok ging door de studio en door heel veel huiskamers; Fernando was pas 37, leefde gelukkig met zijn Russische vrouw Veronika en samen hadden ze nog maar net hun eerste kindje, Isabella, net twee jaar…

Hoe gaat het nu met Fernando? De ziekte heeft zijn tol geëist, fysiek is hij verzwakt, maar mentaal ongebroken.

In de documentaire Fernando Ricksen-de finale strijd, geeft hij een exclusieve inkijk in zijn leven en toont hij onopgesmukt de verwoestende gevolgen van zijn ziekte. Dicht op de huid. Fernando wil de dodelijke spieraandoening een gezicht geven en mede-patiënten motiveren nooit op te geven en vooral positief te blijven. Hij wil daarom niet wegduiken, maar onomwonden tonen wat de ziekte met hem doet. Wij willen met de film laten zien hoe Fernando omgaat met zijn lot en met zijn wens om publiek een rol te blijven spelen ondanks de voortgaande aftakeling.

Met uw hulp kunnen we deze belangwekkende documentaire realiseren.

fernando-ricksen-1

OVER HET PROJECT We willen het tragische en bijzondere verhaal onder de aandacht brengen van zo veel mogelijk mensen. Daartoe zijn we in gesprek met omroepen in binnen- en buitenland. De film is bedoeld als een intiem en indringend portret van een bijzonder mens die grote successen behaalde in de internationale voetbalwereld, maar die door zijn gedrag op en buiten het veld vaak behoorlijk opzien baarde. Via Fortuna Sittard en AZ kwam Fernando’s carrière in een stroomversnelling terecht door de transfer naar Glasgow Rangers. Voor de fans van deze Schotse club is Ricksen nog steeds een gevierde held. Zijn voetballoopbaan eindigde na nog enkele jaren te hebben gespeeld voor Zenit St. Petersburg. In Rusland leerde hij ook zijn vrouw Veronika kennen.

VECHTLUST, Vlak voor zijn diagnose heeft Fernando samen met schrijver Vincent de Vries het boek Vechtlust uitgebracht. In deze bestseller – tevens gekozen tot Sportboek van het Jaar – vertelt hij pijnlijk eerlijk over zijn voetbalsuccessen, het grote geld, zijn onverzadigbare lust naar vrouwen en zijn strijd tegen alcohol en drugs. Onder de titel Fighting Spirit is zijn biografie ook verschenen in Groot-Brittannië. Over Fernando verscheen verder de glossy “Fernando”. Dit magazine komt binnenkort ook in Schotland uit. Gewerkt wordt aan een vervolgboek waarin het leven met de ziekte aan bod komt.

140111evhn4825

 

 

 

 

 

 

Fernando is vast van plan als eerste ALS te overwinnen en wil zijn vechtlust overbrengen op zoveel mogelijk andere patiënten. Al weet hij best hoe utopisch die wens is, Fernando is er zeker van, dat zijn vechtlust er mede voor gezorgd heeft dat hij tegen de verwachting van zijn artsen in nog steeds leeft.

Veronika struint intussen het internet af op zoekt naar de laatste nieuwtjes op het gebied van behandelingen tegen ALS. Ze verzorgt hem dagelijks liefdevol, wast en voedt hem en vergezelt hem overal, in binnen- en buitenland. De ziekte mag hun leven dan wel op z’n kop hebben gezet, hun liefde was nog nooit zo groot volgens haar!

STREEFBEDRAG , Voor 20.000 euro kunnen we de film voltooien. Maar we zouden u willen vragen ook voorbij het streefbedrag te blijven doneren zodat de documentaire beter wordt en we meer mensen kunnen bereiken met deze belangrijke documentaire.

De eerste opnamen zijn al gemaakt, in Nederland en in Spanje waar Fernando een grote schare Rangers fans ontmoette. De komende tijd staan nog ontmoetingen gepland met enkele belangrijke figuren uit de internationale voetbalwereld.

Het streven is de film over enkele maanden zo kort mogelijk na voltooiing in premiere te laten gaan. Het maken van de documentaire heeft urgentie. Het ziekteproces maakt dat Fernando fysiek steeds zwakker wordt, hij kan zich enkel nog maar schuifelend voortbewegen en kan vrijwel niet meer spreken. Omdat hij het zelf niet langer kan zal Fernando’s vrouw Veronika hem een stem geven.

fernado-ricksen-met-dochter

 

 

 

 

 

 

 

CineCrowd /publicatie/toestemming voor Parkstadactueel.nl

Foto’s Familie Ricksen en Lucho Carreno

 

Geef een reactie