Racen met elektrische auto’s in Parkstad of elektrische auto’s delen in een industriegebied? De bushalte van de toekomst bedenken? Plasmawater ontwikkelen voor slimme toepassingen in de medische en agrarische sector?

Studenten van Zuyd gingen voor vier externe opdrachtgevers uit de regio aan de slag om slimme en innovatieve oplossingen te bedenken. Deze smart innovations werden door de studenten aan de opdrachtgevers, stagebedrijven en andere externe relaties gepresenteerd tijdens een bijeenkomst op 19 april 2017 bij De Wijk van Morgen.

Nauwe samenwerking met opdrachtgever
De studenten gingen met de externe opdrachtgevers aan de slag in het kader van de Engelstalige minor Strategic Management. Deze minor van de faculteit Bèta Sciences and Technology is vernieuwd door samen met opdrachtgevers te werken aan nieuwe ideeën en het ontwikkelen daarvan. In de minor Strategic Management komen ook zaken als strategisch management, internationalisering, verandermanagement aan bod.

 

Racen met elektrische auto’s
De autosport heeft sinds 2014 een nieuwe klasse: de formule E! Simpelweg; een tegenhanger van de Formule 1 waarin gestreden wordt met volledig elektrisch aangedreven bolides. E6-Mobility is de naam van het project waarbij enkele ondernemers voor de strategische keuze staan om racen met elektrische auto’s naar Parkstad, naar het Avantis-terrein tussen Heerlen en Aken, te halen. Het organiseren van het evenement is één, maar het vinden van de financiële middelen, het creëren van een community van ‘race-fanaten’ is nog wat anders: Zuyd-studenten hebben daarover meegedacht. Ook de samenwerking met de faculteit Bèta Sciences and Technology ligt voor de hand, omdat ze daar ook bezig zijn met de ontwikkeling en bouw van een eigen raceauto.

Elektrische auto’s delen via CLAUT
CLAUT is een van de projecten waarin de studenten hebben meegedacht en mee ontwikkeld op het aspect strategie en marktonderzoek. CLAUT staat voor CircuLar AUTomotive). Via het Claut-project kunnen elektrische auto’s gedeeld worden bij het industriegebied rondom VDL Nedcar. Acht bedrijven én de gemeente Sittard-Geleen slaan de handen ineen om dit tot een succes te maken. Daarmee worden drie doelen gerealiseerd: elektrisch rijden, delen in plaats van kopen en het in gang zetten van een ‘nieuwe economie’. Ondernemer Ruud Derks van Claut e-car sharing over de samenwerking met Zuyd: “De samenwerking met Zuyd Hogeschool is voortreffelijk. Duidelijke afspraken en goede begeleiding van de studenten. Prima student ook, die voor ons project aan de slag ging. Hij was zeer geïnteresseerd in duurzaamheid en elektrisch transport en heeft veel zaken snel opgepikt.”

Bushalte van de toekomst
Een ander interessant project dat op 19 april gepresenteerd werd is het project ‘Parkstad Overstappunten’. Eenendertig Zuyd-studenten van diverse Zuyd-opleidingen hebben hun krachten gebundeld in dit via bureau Stellwerk uitgezette project, waarin ze vanuit gezamenlijke inzichten en ideeën toekomstbestendige bushaltes voor Parkstad bedenken. De studenten van de afstudeerrichting Industrial Engineering and Management bestuderen vooral de toekomstige ontwikkelingen rondom (openbaar) vervoer. Duurzaamheid en flexibiliteit is daarbij essentieel. Buslijnen verplaatsen zich en bushaltes bewegen mee.

Project VitalFluid
Het bedrijf VitalFluid is een spin-off van de TU Eindhoven en is gespecialiseerd in de productie en toepassing van plasma activated water. Hiervoor beschikt VitalFluid over een patent. Het plasma activated water is superkort behandeld met elektriciteit, waardoor het gedurende 15 minuten een desinfecterende werking heeft en daarna onder andere nitraat bevat. De eerste functie zou belangrijk kunnen worden voor reiniging van voeding of behandeling van blaasinfecties. De tweede eigenschap kan interessant zijn voor de agrarische sector, om het gebruik van meststoffen terug te dringen. De studenten ontwikkelen op basis van desk en field research een strategische plan om waarde te creëren met dit patent. De ondernemer zoekt nieuw talent voor de verdere ontwikkeling van zijn bedrijf. Een daarmee snijdt het mes van de minor aan twee kanten.

Als ondernemer ook toe aan een slimme oplossing voor uw bedrijf?
De medewerkers en de studenten van de minor hebben in 10 weken iets gerealiseerd dat er toe doet: smart innovations. Voor reacties of vragen kunt u contact opnemen met Ludo Kockelkorn, telefoon (045) 4006720 of via mail. Bent u als ondernemer ook toe aan een slimme oplossing voor uw bedrijf? Neem dan contact op met het Kennis en Informatie Centrum van Zuyd, telefoon (o)88 9893000 of via mail. (De minor Strategic Management gaat per 4 september 2017 weer van start).

Voor meer informatie Rolf van Stenus  senior press officer & corporate communications consultant / senior persvoorlichter & corporate communicatieadviseur
Dienst Marketing en Communicatie
T +31 (0)45 400 6257, M +31 (0)6 2375 7221, Rolf.vanstenus@zuyd.nl, www.zuyd.nl

 

Foto’s Zuyd

 

Geef een reactie