Nationale Bevrijdingsvuurestafette – Vrijheid geef je door.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op vrijdag 5 mei vieren wij 72 jaar vrijheid. Dit jaar organiseren de gemeente Landgraaf en atletiekvereniging STB een bijzonder evenement om deze vrijheid te benadrukken en de oorlogsslachtoffers te herdenken.

Wij doen mee met de Nationale Bevrijdingsvuurestafette! In het kader van ‘vrijheid geef je door’ willen wij samen met u op een bijzondere manier onze vrijheid vieren.

Kom op 5 mei vanaf 16.30 uur naar het Burgerhoes, Sweelinckplein 1, vier met ons mee en geef vrijheid door!

Nationale Bevrijdingsvuurestafette

Woensdag 4 mei vertrekt een grote groep hardlopers van de Landgraafse atletiekvereniging STB naar het 5 Mei plein in Wageningen om hier rond middernacht het bevrijdingsvuur op te halen. Startlocatie is Hotel ‘De Wereld’.

Op 5 mei 1945 werd hier de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland ondertekend. Ongeveer 5000 lopers uit ongeveer 200 gemeentes staan in de nacht van 4 op 5 mei op deze historische plek. In estafettevorm brengen zij het vuur terug naar hun eigen gemeente. Zo verspreiden zij het bevrijdingsvuur over heel Nederland.

Onze lopers van STB brengen het vuur naar Landgraaf over een parcours van ongeveer 167 km. Wij verwachten hen op vrijdag 5 mei rond 18.30 uur terug op het Sweelinckplein. Burgemeester Raymond Vlecken neemt hier de fakkel in ontvangst en zal het bevrijdingsvuur ontsteken.

Programma

Er is van alles te doen in ons Burgerhoes. Vanaf 16.30 uur tot 20.30 uur hebben wij een gevarieerd programma voor jong en oud.

16.30-17.00 uur: inloop met koffie/thee en iets lekkers

17.00-18.00 uur: lezing over Normandië door dhr. Hub Schetters

18.00-18.30 uur: onder het genot van een drankje wachten we op de hardlopers

18.30-19.00 uur: feestelijke ontvangst lopers, start ceremonie, ontsteken bevrijdingsvuur

19.00-20.30 uur: feestelijk samen zijn onder het genot van een hapje en een drankje

De ceremonie wordt muzikaal opgeluisterd door fanfare Eendracht uit Nieuwenhagen. Gedurende het hele programma kunt u in en om het Burgerhoes terecht bij onze tentoonstelling.

 

Geef een reactie