Bijzondere diamanten (60 jaar) huwelijk echtpaar Tuba in Heerlen Hongaarse landgenoten ontvluchtte in 1956 de opstand in Hongarije

We, redactie ParkstadActueel, kijken terug naar oktober 1956. Waarom zullen de aandachtige lezers van deze veel bezochte/gelezen website zich afvragen, waar echter media informatie op deze website hoog in het vaandel staat. Dus ook, indien van toepassing, in een terugblik informatie, ook al is de journalistieke detail omschrijving, behorende bij de point van een artikel al vele jaren geleden. Daarboven op kan de detail informatie met betrekking tot een artikel, c.q. onderwerp, niet alleen lokaal maar zelfs nationaal en internationaal van belang zijn of zelfs van belang zijn geweest. Zo ook maart/april jl. toen we een verhaal publiceerde over Lisa, de dochter van ParkstadActueel.nl eigenaar Lucho Carreno. Lisa vertolkte immers toen in het Cultuurhuis Heerlen haar schitterende en indrukwekkende solovoorstelling Luchar over haar vader ten tijde van de Chileense staatsgreep in 1973 die zich hiertegen verzette met alle gevolgen van dien.

Ook middels dit artikel is daar een gegronde reden voor ook al betreft het in dit geval een 60 jarig huwelijk, toch een niet alledaagse gebeurtenis. Het gaat in dit onderhavige geval over het 60 jarige huwelijk, komende zondag 6 augustus van het echtpaar Tibi en Juci Tuba wonende aan de Hertstraat 20 in de Heerlense wijk Heksenberg. De voor- en achternamen van het diamanten bruidspaar Tuba geven duidelijk blijk dat zij afkomstig zijn uit Hongarije. Daarom eigenlijk is het niet zo verwonderlijk dat aangaande dit echtpaar een bijzonder verhaal aan verbonden is welke inderdaad haar oorsprong vond in oktober 1956 en destijds ook wereldnieuws was.

Intro: het is 23 oktober 1956 als een groep studenten van de technische universiteit in Boedapest openlijk hun steun betuigen aan de slachtoffers van het Poolse Poznan, welke leidde tot een opstand. De Hongaarse opstand werd echter keihard neergeslagen. De Hongaarse studenten krijgen vervolgens echter een grote groep mensen achter zich, waaronder ook veel arbeiders en gaan ze niettemin door met demonstreren. De leuzen worden steeds meer anti-Sovjet. Bij het parlement in Budapest worden vlaggen met het staatswapen en de rode sterren (symbolen van de voormalige Sovjet Unie) van de gebouwen gehaald en werd zelfs het standbeeld van dictator Josef Stalin neergehaald. De opstandelingen willen een einde van de Sovjet bezetting, vrije verkiezingen en afschaffing van de gehate veiligheidspolitie.

De opstand had zich inmiddels uitgebreid over heel Hongarije, het land waar Tibi (nu 82) en Juci (nu 80) Tuba destijds toe behoorde. De aanvankelijk vreedzame opstand koste duizenden burgers het leven. Hervormingspoliticus Imre Nagy werd het nieuwe staatshoofd en János Kádár werd partijvoorzitter. De nieuwe regering stapte uit het Warschaupact, ook wel genaamd troepen achter het IJzeren Gordijn. Maar op 3 november 1956 vallen echter troepen van het Warschaupact Hongarije binnen. Na vier dagen is het verzet gebroken en komt het land weer onder de invloedssfeer van de Sovjet-Unie. Arrestaties en executies (waaronder ook staatshoofd Imre Nagy) zijn dan het gevolg. De kardinaal-priester Mindszenty vlucht naar de Amerikaanse ambassade en in de maanden november en december vluchten ruim 200.000 Hongaren naar het vrije westen. Hieronder dus ook, weliswaar ieder apart, het komende diamanten bruidspaar Tuba uit Heksenberg-Heerlen. Zij kwamen in Nederland terecht en wel in een klooster in Simpelveld.

 

Per toeval leerden ze zich hier kennen. Eigenlijk waren ze aan het wachten op papieren om naar Canada te gaan, maar Nederland kwam eerder met de benodigde verblijfsvergunning, dus bleven ze hier. Ondanks alle vluchtontberingen vanuit hun vaderland Hongarije kreeg de liefde voor elkaar vaste vormen en op 6 augustus 1957 vond hun huwelijk plaats. In 1958 kwam dochter Margit ter wereld en nadien volgde nog 2 dochters te weten Juci en Jolan.

Inmiddels had Tibi emplooi gevonden op de voormalige mijnzetel O.N. lll Heerlerheide. Toen het echtpaar zich vestigde op de Heksenberg “sloop” zelfs het carnavalsgevoel bij hen binnen. Tibi werd raad van elf lid bij voormalige (Auw)- Heksebesseme en de drie dochters werden zelfs tanzmariechen, ook bij de “Bokkeriejesj” Heerlerheide. Over sociale betrokkenheid gesproken van het echtpaar dat aanvankelijk vluchtte uit hun vaderland Hongarije. Inmiddels zijn er 5 klein- en 5 achterkleinkinderen. Helaas kreeg het gezin Tuba enkele jaren geleden een meer als zware tegenslag te verwerken toen schoonzoon Jos, als soldaat zijnde, sneuvelde op een militaire missie in Afghanistan. Het diamanten huwelijksfeest zal komende zondag 6 augustus in eigen familiekring worden gevierd. Namens ParkstadActueel van harte proficiat met deze diamanten huwelijksmijlpaal.

Foto: trouwfoto in 1957 en een foto van het echtpaar in deze tijd.

 

 

 

 

Geef een reactie