De medische staf van het eerste team van Roda JC beschikt sinds kort over een mobiele AED. De aanwezigheid van een AED (Automatische Externe Defibrillator) kan bij een hartstilstand op het voetbalveld het verschil tussen leven en dood betekenen. Roda JC spelers en staf hebben op donderdag 3 augustus 2017 een reanimatie-instructie en AED bediening gevolgd. De nieuwe AED en de reanimatietraining werd aangeboden door Hartveilig.

Roda JC trainer Robert Molenaar: ‘Een aantal vreselijke incidenten met voetballers met hartfalen heeft ons bewustzijn verhoogd over hoe belangrijk het is om hartproblemen tijdig te herkennen. Voor ons als staf en spelers is het belangrijk om te weten wat we kunnen doen bij een hartstilstand.’

Fysiotherapeut Martijn Smeets: ‘Jaarlijks wordt geschat dat ongeveer 150 tot 200 sporters in Nederland overlijden tijdens of vlak na het beoefenen van hun sport. De impact is bij een dergelijk voorval doorgaans groot. Vlot handelen door middel van reanimeren met daarbij het gebruik van een defibrillator (AED) is van levensbelang.’

Jock Hoofs, directeur Hartveilig: ‘Een AED redt levens. Het geeft een elektronische schok waardoor het hart hopelijk weer een normaal hartritme krijgt. Je hoeft geen arts te zijn om een AED te kunnen gebruiken. Het apparaat geeft zelf duidelijke aanwijzingen hoe te handelen nadat het is aangesloten. Een korte cursus waarbij het gebruik van de AED en de basale reanimatie wordt getraind, kan de slagingskans van een reanimatie verhogen. De eerste minuten kunnen van levensbelang zijn. Met het beschikbaar stellen van de AED en het verzorgen van de reanimatie-instructie aan spelers en staf van het eerste team van Roda JC leveren wij een bijdrage aan een hartveilig sportklimaat.’

Campagne ‘Reanimeren met Roda JC
Roda JC Kerkrade, Hartveilig, Medtronic, reanimatie-estafette Limburg en Gemeente Heerlen hebben dit voorjaar de gezamenlijke campagne ‘Reanimeren met Roda JC’ georganiseerd. Op woensdag 22 maart 2017 vond in het Parkstad Limburg Stadion de aftrap van de campagne plaats door middel van een besloten reanimatie-middag. In totaal waren er 61 deelnemers onder andere selectiespelers Roda JC, bestuurders gemeenten, supporters en sponsoren. Via het netwerk van Roda JC zijn binnen zes weken in totaal 213 nieuwe burgerhulp-verleners opgeleid. De actie ‘Reanimeren met Roda JC’ is door een aantal sponsoren van Roda JC opgepakt om hun bedrijven hartveiliger te maken. De succesvolle campagne ‘Reanimeren met Roda JC’ zal ook in 2018 weer plaatsvinden.

Roda JC neemt deel aan reanimatie-estafette op 29 september 2017
Op 29 september 2017 wordt voor de 12e keer de reanimatie-estafette (dag) georganiseerd. Dit jaar vindt de reanimatie-estafette plaats in Heerlen. Roda JC zal met een jeudteam deelnemen aan de reanimatie-estafette. Roda JC oud-speler Roel Brouwers is ambassadeur van de reanimatie-estafette: ‘Iedere minuut dat de reanimatie eerder start dan de ambulance aanwezig is, verhoogt de overlevingskans met 10%. Elke week worden in Nederland 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Iedereen heeft wel iemand in zijn familie of kennissenkring die getroffen is door een hartstilstand. Het is dus van groot belang dat dit onderwerp onder de aandacht wordt gebracht en zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren’.

Tekst  Roda JC Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie