In kader Cultura Nova 2017 vertolkt Lisa Carreno voor tweede maal in Cultuurhuis Heerlen haar solo toneelvoorstelling Luchar. ParkstadActueel geeft voor liefhebbers 10 vrijkaarten weg

 

Wanneer de benaming Luchar (Strijden) wordt gebezigd dan denken we nog met veel plezier, maar zeker met de nodige grote waardering, terug aan donderdag 20 april jl. Deze redacteur had toen het genoegen om destijds, in Cultuurhuis Heerlen Sittarderweg, een van de twee solo toneelvoorstellingen van een klasse toneelspeelster te mogen bijwonen. Haar naam Lisa Carreno een 23 jarige charmant ogende top actrice die het aandurfde om, na Amsterdam in het Ostade Theater in mei 2016, op de bühne van het Cultuurhuis Heerlen solo het levensverhaal van haar vader Lucho Carreno, op werkelijk indrukwekkende wijze gestalte te geven.

Ga er maar aanstaan was na afloop van de twee voorstellingen de algemene tevreden indruk van de vele bezoekers en een staande ovatie was dan ook een terechte beloning. Zij lieten dan ook duidelijk blijken een geweldige waarheidsgetrouwe voorstelling te hebben bijgewoond. Het woord “kippenvel” gekregen van de wijze waarop Lisa haar rol zo perfect vol, maar niettemin omgeven met de nodige emotie, vertolkte ontbrak hierbij geenszins. Juist deze elementen maakte de twee solovoorstellingen in Heerlen tot een groot succes, welke zeker voor herhaling vatbaar is en dat gaat nu zaterdag 26 augustus en zondag 27 augustus a.s. dan ook gebeuren en uiteraard weer in het Cultuurhuis Heerlen in het kader van Cultura Nova 2017.

 

Maar eerst in het kort even het levensverhaal van vader Lucho, de aanleiding voor de toneelvoorstellingen in april jl. en nu dus ook einde deze maand augustus. Vader Lucho  Carreno werd geboren in Chili. Ook hij verzette zich tegen de op 11 september 1973 gepleegde staatsgreep van dictator Augusto Pinochet, welke de socialistische president Allende met geweld had afgezet. Zijn verzet tegen de dictatuur van Pinochet moest Lisa’s vader destijds echter bekopen met gevangenzetting in het voetbalstadion van Santiago t.w. Het Estadio Nacional de Chile (Nationaal Stadion). Na de gepleegde staatsgreep werd het stadion gebruikt als concentratiekamp voor 40.000 politieke gevangenen, waaronder dus ook de vader van Lisa.

Ondanks martelingen en de veroordeling tot 15 jaar cel overleefde Lisa’s vader de ontberingen destijds en werd na het doorbrengen van twee jaar celstraf Chili uitgezet. Uiteindelijk kwam hij via Duitsland in Heerlen terecht en kon hier, hoe moeilijk ook, een nieuwe wending aan zijn leven te geven o.m. als sociaal werker en begaafd fotograaf. Al geruime tijd is hij eigenaar/hoofdredacteur van deze website ParkstadActueel. Ook ging Lisa   met haar vader terug naar Chili om na 40 jaar samen de plekken te bezoeken die aan de pijnlijke geschiedenis herinnerden. Dientengevolge inspireerde haar dit tot de geslaagde vertolking van deze bijzondere theatervoorstellingen, welke nu dus binnenkort weer een vervolg krijgen. De entreekaarten kosten vvk €10 / avondkassa €12,50  te reserveren via: http://www.cultuurhuisheerlen.nl.

Zaterdag 26 augustus 2017 https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/luchar

Zondag 27 augustus 2017 https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/luchar-27-08-2017

Overigens heeft ParkstadActueel voor liefhebbers een leuke actie voor de voorstellingen zaterdag 26 augustus om 20.00 uur in het Cultuurhuis Heerlen. ParkstadActueel stelt hiertoe 10 vrijkaarten ter beschikking. Om hiervoor in aanmerking te komen stuur dan, uiterlijk donderdag 17 augustus een (verzoek)-mailtje naar info@parkstadactueel.nl.

 

Foto Parkstadactueel/Tom de Cock en LC

Geef een reactie