American Honey “Een film die je naar Amerika laat kijken alsof je het nooit eerder zag.”

Zaterdag 19 augustus / 21.00 uur

GRATIS openlucht voorstelling in het Aambos.
Ingang via de Molenberglaan.

Groot-Brittannië, Verenigde Staten, 2017 /162 minuten

Regie: Andrea Arnold

Met: Shia LaBeouf, Sasha Lane, Riley Keough e.a.

★★★★ NRC – “Zelden slaagt een film over zo’n troosteloze wereld erin om je toch dansend de zaal te laten verlaten.”
★★★★ Het Parool – “Een betoverend, energiek en doorleefd portret van een generatie”. “Een bedwelmende combinatie van een coming of age-drama en een roadmovie.” 

 

Tijdens een roadtrip door Amerika deed de regisseuse inspiratie op voor American Honey: een sociaal geëngageerd, poëtisch, hard en liefdevol portret van een groepje jonge, maatschappelijke buitenbeentjes. Zij verdiepte zich in het bestaan van de zogeheten ‘magazine crews’, na een artikel over hun zware bestaan in The New York Times.

De film opent met een wrange scène: de achttienjarige Star snuffelt met twee kleine kinderen in de container van een supermarkt en weet een kip-over-datum te bemachtigen. Even later kiest ze voor een minder armoedig bestaan en trekt met een groep twintigers in een busje door het land om tijdschrift-abonnementen te verkopen. Lane speelt de weerbarstige en gevoelige, onverschrokken en kwetsbare Star in de hoofdrol. Voor haar grillige romance met Jake, een gelikte praatjesmaker, betaalt Star een prijs. Maar ze lijkt voor het eerst in haar leven te durven dromen en jaagt op haar manier de Amerikaanse droom na.

De jongeren in de film creëren hun eigen nieuwe familie, al is dat een gecompliceerde nogal rommelige familie, volgens regisseuse Arnold ‘heel schrijnend en ontroerend’. Voor haar spelen muziek , hiphop, en dans een belangrijke rol: na een dag hard werken zorgt de muziek voor de ontlading.

Arnold heeft oog voor allerlei details: piercings en hele korte broekjes, kameraadschap die ontstaat, treurige motels, zonsondergangen en insecten op een grassprietje.

De film won de juryprijs bij het filmfestival in Cannes

.

Geef een reactie