Chevremont komt naar de Voorterstraat

Donderdag 31 augustus a.s. vindt aan de Voorterstraat een huldigingswedstrijd plaats. KVC Oranje wordt dan gehuldigd naar aanleiding het kampioenschap, behaald afgelopen seizoen in de vijfde klasse B. Op bezoek komt eersteklasser Chevremont, volgens de overlevering Kerkraads oudste amateurvoetbalvereniging. Een treffer dat zonder te overdrijven kan worden bestempeld als een ontmoeting tussen twee clubs met een prachtige historie.

KVC Oranje is de op één na oudste voetbalclub in onze gemeente. Geen wonder dan ook dat beide clubs een rijke historie hebben. Toch hebben de twee clubs niet zo heel vaak de degens gekruist in een onderling duel. Dat gebeurde wél op 16 april 1978.

In een verslag in het Limburgs Dagblad een dag later lezen we over die confrontatie het volgende:

Met Thomas is erevoorzitter Jo Thomas van KVC Oranje bedoeld. Maar, zo leert navraag bij Jo Thomas, betreft Jo Maats. Scheidsrechters waren ook destijds wel eens kop van jut, zo blijkt. In dit geval in de ogen van de thuisclub. Als de kritiek terecht was, dan heeft KVC Oranje destijds wat geluk gehad.

Beide ploegen hebben elkaar ook eerder ontmoet. Zo ook in het seizoen 1967-1968 in de eerste klasse F. Chevremont speelde destijds al wat langer op het hoogste amateurniveau. Op 3 juli 1966 werd met 1-0 gewonnen bij UVS in Leiden. Vervolgens ging het mis tegen Middelburg. Thuis werd doelpuntloos gelijkgespeeld, in Zeeland verloor men met 2-1. De landstitel zat er dus, net zo min overigens als in 1963, niet in. Middleburg werd winnaar in kampioenspoule B.  De eindstand was als volgt:

Groep B
1 Middelburg 4 3 1 0 7 9 4
2 Chevremont 4 2 1 1 5 3 2
3 UVS 4 0 0 4 0 3 9

In poule A trok Quick’20 aan het langste eind. Die ploeg won de finales tegen Middelburg en was daarmee Nederlands kampioen.

Op 21 april 1968 wist men bij Chevremont, na een 1-1 gelijkspel tegen Wilhelmina’08 uit Weert, dat men op de sportieve ladder een trede naar beneden moest. Het vertrek van een aantal coryfeeën naar het betaalde voetbal was daar, aldus de regionale kranten, mede debet aan. KVC Oranje bewandelde in die jaren kortstondig de omgekeerde weg. Op diezelfde 21 april 1968 wist KVC Oranje met een 1-1 gelijkspel bij Roermond nog handhaving in de eerste klasse F af te dwingen.Ook een seizoen later was men eersteklasser en behaalde een verdienstelijke derde plaats. Uiteindelijk moest ook KVC Oranje de eerste klasse verlaten.

In de loop der jaren heeft ook de nodige kruisbestuiving plaatsgevonden. Als we naar de huidige selectie van Chevremont kijken, dan zien wij met Marvin de Mey, Rodney Klinkenberg, Rick en Tom Blättler namen in de ploeg van trainer Jan van Dijk, die zonder uitzondering een verleden bij KVC Oranje hebben. Dat geldt ook voor Casper Robijns, Sylvio Doomernik, die in hun jeugd voor oranje-wit uitkwamen.

Bij KVC Oranje vinden we de momenteel geblesseerde Brian Bovens in de selectie, een speler die bij beide clubs van waarde is (gebleken). Dat geldt ook voor Ravin Thyegesu, Chris Frauenrath en Jordy Schmitz,allen maken deel uit van de huidige oranje-witte selectie. En dan hebben we natuurlijk nog Pierre Verbunt, vader van de onlangs naar Groene Ster vertrokken succesvolle trainer en voormalig speler Maurice Verbunt. Verbunt senior speelde voor zowel KVC Oranje als Chevremont, in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Dat geldt ook voor Arno Pauwels die bij beide verenigingen een aantal jaren met veel succes actief is geweest. Beiden speelden in het seizoen 1975-1976 samen met Jo Thomas in de derde klasse B. Ook Roel Schröder, tegenwoordig trainer van Haanrade droeg de kleuren van beide verenigingen.

Uiteraard mogen we Paul van Putten (foto) niet vergeten. Hij leidde Chevremont samen met Ron Stevens als trainer in een recent verleden van de vierde naar de eerste klasse, de klasse waar die club anno 2017 weer terug is. Komend seizoen voert hij regie bij KVC Oranje. Alles wijst tot dusverre op een vruchtbare samenwerking.

 

Het duel, op donderdag 31-8-2017, begint om 20.00 uur. Plaats van handeling: Sportpark Bleijerheide aan de Voorterstraat. Iedere rechtgeaarde supporter, blauw-wit en oranje-wit,  is uiteraard van harte welkom.

Foto®parkstadactueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie