Zondag 27 augustus weer klimcriterium Pijl van Heerlerheide Ongekend groot aantal renners gaan op Ghen Heij de strijd met elkaar aan  

 

 

 

Het is inmiddels 54 jaar geleden dat Heerlerheide en omstreken in de ban waren van o.m. een tweetal opmerkelijke sportgebeurtenissen zowel op nationaal als lokaal niveau. In eerste instantie betrof het een nationaal sportevenement en wel de op 18 januari 1963 gehouden barre Elfstedentocht. Deze werd door Reinier Paping gewonnen. In de zomer van 1963, om precies te zijn op 15 juli, vond op lokaal niveau in Heerlerheide het toen al bekend zijnde wielerevenement De Pijl van Heerlerheide plaats. Voor de wielerliefhebbers, waaronder dus ook vele “noeste kompels” van de voormalige mijnzetels ON lll en ON lV, was destijds het wielrennen in eigen omgeving een welkome ontspanning. Toen in dat jaar na 100 km koers ook nog Heerlerheidenaar, c.q.de lokale matador, Jan Doek, met de zege er vandoor ging, was het voor de toenmalige “kompels” een sportieve beleving van de bovenste plank.

Vervolgens raakte de Pijl in vergetelheid en duurde het bijna vijftig jaar, t.w. tot 9 juli 2012, dat de Pijl weer nieuw leven werd ingeblazen, Dit dank zij een aantal, in een Stichting verenigd zijnde, enthousiaste wielerliefhebbers, waaronder toen ook al huidige mede-initiator/secretaris Max Pool. Zij droegen zorg dat de Pijl weer op de wielerkalender en op wielergebied ook op de kaart van Heerlerheide werd geplaatst. Inmiddels is het nu dan al weer zover dat komende zondag 27 augustus genoemde Pijl, als zijnde het klimcriterium al weer voor de zesde maal uit haar (wieler)- startblokken gaat, Gezien ook het succesvolle verloop van de vorige vijf koersen zijn ook voor komende zondag de sportieve verwachtingen hoog gespannen en hoopt de organisatie uiteraard op goed weer en veel belangstelling. Aan het deelnemersveld zal het niet liggen, want in alle categorieën nemen heel wat renners deel aan dit spectaculair wielergebeuren op Heerlerheide bodem.

Start en finish zijn dit jaar op de Bokstraat en is uiteraard de toegang voor de Pijl gratis. De route is na de start vervolgens: Litscherboord-Ir van Waterschoot van der Grachtstraat-Rennemigstraat-Ganzeweide-Bonifatiusstraat-Caeciliastraat-Groeet Genhei-Wannerstraat, Geitstraat-Lokerstraat-Kampstraat-Unolaan en finish Bokstraat. Om 10.00 uur is de start voor mannen/nieuwelingen (50 km en telt mee voor het KNWU klimmerstrofee 2017 en MABS 4.0 Euregioklassement), om 11.30 uur start mannen/junioren (60 km en telt mee voor het MABS 4.0 Euregioklassement), 13.35 uur mannen Elite/Beloften (80 km en telt mee voor MABS 4.0 Euregioklassement) en om 16.00 uur start van mannen/amateurs (60 km en telt ook mee voor MABS 4.0 Euregioklassement). Tevens zal er tussen de wedstrijd van de Junioren en de Elite/beloften een loopfietswedstrijd worden gehouden voor de jeugd van 4 t/m 6 jaar. Voor elke wedstrijd zijn er premiesprints te verdienen en is er uiteraard ook een klimprijs ter beschikking.

Er zijn een aantal overwinningstruien uit te reiken. Bij nieuwelingen en junioren een witte leiderstrui MABS 4.0 en knelspurttrui van MABS 4.0 en ook een trui voor beste nieuweling 1e jaar. Ook bij de junioren is er een trui voor de beste 1e jaar nieuweling. Bij Elite/Beloften is er eveneens eens een witte leiderstrui en knelspurttrui MABS 4.0. Bij de amateurs doet MABS 4.0 niet mee. Overigens krijgen alle nummers 1 ook nog een trui van de Pijl. De truien worden uitgereikt door John Vrolings, terwijl de truien van MABS 4.0 door of Roy Bos of Wil van Hoof worden uitgereikt Bij de junioren reikt “Heerlens nachtburgemeester” Lex Nelissen de trui van de Pijl uit en bij de Elite/Beloften wethouder de Beer. De trui uitreiking bij de amateurs is vooralsnog een verrassing.

De jury wordt gevormd door: voorzitter Armand van Mulken, wedstrijdcommissaris Joris Smitsmans, wedstrijdcommissaris Yvo Kesler, aankomstrechter Stan Cordang, computerverwerking Hubert Tonnaer, microfonist 1 Wiel Senden, microfonist 2 Ivo Welzen en video Jac de la Haye.                                                                                                                          Overigens bestaat Stichting Pijl van Heerlerheide 2017 uit Wim van Duijvenbode (voorzitter), Max Pool (secretaris), Bert Jagt (penningmeester) en de commissieleden Pascal Cloudt, Dennis Litjens en Eddy Neutelings.

Samen met Wijkbeheer Carisven en Alcander heeft de Pijl organisatie ook nog geprobeerd om zondag 27 augustus een sportexperience te laten plaatsvinden op het Corneliusplein. Dit is helaas niet gelukt. Niettemin dank aan hen die toch hiervoor belangstelling hebben getoond.

Foto: Callie Steijaert

 

 

.

Geef een reactie