Sami Blood Scherp geobserveerd drama over de positie van Sami – de Lappen – in Zweden in de jaren dertig van de vorige eeuw

Denemarken, Noorwegen, Zweden, 2017 /110 minuten

Regie: Amanda Kernell

Met: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj-Doris Rimpi, e.a.

 

 

Zaterdag 2 september / 20.00 uur    TICKETS

Zondag 3 september / 14.00 uur     TICKETS

 

 

 

★★★ Volkskrant – ‘Regisseur Amanda Kernell kiest nooit helemaal de makkelijke of eenduidige weg.
★★★★ NRC – ‘Sterk Zweeds debuut over verborgen geschiedenis.’
★★★ Het Parool – ‘Sami Blood illustreert het lot van Ella-Marja en dat van vele Sami. Ze zitten gevangen tussen twee culturen, terwijl ze bij geen van beiden echt thuis zijn.

 

 

Scherp geobserveerd drama over de positie van Sami – de Lappen – in Zweden in de jaren dertig van de vorige eeuw. In Sami Blood zien we door de ogen van een veertienjarig Sami-meisje (meeslepend gespeeld door Lene Cecilia Sparrok) hoe vooroordeel en rassenwaan gruwelijke obstakels kunnen vormen. Zelfverzekerd debuut van regisseur Kernell – zelf half Sami, half Zweeds.

De leergierige tiener Elle-Marja, dochter van een rendierherdersfamilie in Lapland, droomt ervan te ontsnappen aan haar nomadenbestaan en te gaan studeren in Uppsala. Maar in het Zweden van de jaren dertig is discriminatie tegen haar volk, de Sami, alomtegenwoordig. “Studies hebben aangetoond dat jouw volk niet kan overleven in de stad”, wordt haar medegedeeld op de draconische kostschool waar ze samen met haar zusje is ondergebracht. “Jullie moeten hier blijven, anders sterven jullie uit.”
Regisseur Amanda Kernell schetst met haar bekroonde speelfilmdebuut Sami Blood een intiem en intelligent portret van een meisje dat vastberaden is haar dromen na te jagen, tegen de klippen op. Ze wordt beschimpt, mishandeld en onderworpen aan afgrijselijke medische onderzoeken, maar waar haar leeftijdsgenoten zich juist vastklampen aan hun gebruiken en tradities, kiest Elle-Marja voor het pad dat haar almaar verder van haar familie en haar afkomst doet afdrijven: totale assimilatie.

De film is ontroerend en indrukwekkend en laat de pijn zien die gepaard gaat met het gediscrimineerd worden en het gevoel van ‘anders zijn’.
Prijzen o.a.;
Göteborg Film Festival – 2017 – Dragon Award best Nordic Film
Tokyo International Film Festival – 2017 – Best Actress Lene Cecilia Sparrok

 

 

Filmhuis De Spiegel

Schunck 5.0 Bongerd 18

045 577 22 79

reserveringen

info@filmhuisdespiegel.nl 

www.filmhuisdespiegel.nl

 

Geef een reactie