Bocholtz ‘ Bóches BEI-EE: We moeten het samendoen!

Bocholtz heeft een nieuwe ondernemersvereniging: Bóches Bei-ee. Afgelopen zondag, tijdens de jaarlijkse Zommertref gaf burgemeester Richard de Boer de aftrap voor de nieuwe vereniging.

Hij sprak van een momentum, een omslag in de ontwikkeling van Bocholtz: “Velen hebben lange tijd het gevoel gehad dat de leefbaarheid in de kern onder druk kwam te staan. De ondernemers waren elkaar een beetje kwijt geraakt en ook de gemeente en ondernemers waren elkaar een beetje kwijt. Misschien was zelfs het vertrouwen in de toekomst een beetje verloren gegaan. Terwijl Bocholtz zo veel potentie heeft. Daar heeft de gemeente vertrouwen in, dat ziet Parkstad Limburg, daar geloven IBA Parkstad, Sprinthills en Streetwise in. Maar wat nog veel belangrijker is, is dat de ondernemers daar vertrouwen in hebben. Dat zij geloven dat er toekomst zit in Bocholtz en dat ondernemen in Bocholtz kansrijk is. Niet door na te streven om een winkelgebied te creëren zoals in Simpelveld. Dat wordt het hem niet. Ook niet met omkijken naar wat allemaal niet meer is. Maar om je heen kijken naar wat Bocholtz wél te bieden heeft en vooruit kijken naar wat hier allemaal wel mogelijk is.”

Dát er veel mogelijk is, daarvan is iedereen inmiddels overtuigd. Bocholtz heeft alles in huis om met kwalitatief verblijfstoerisme een nieuwe economie aan te boren. Het dorp ligt in een prachtige omgeving, omringd door Limburgse heuvels, op een steenworp afstand van Aken, vlakbij toeristische attracties in Parkstad. Waar is het voor een vakantieganger dan beter verblijven dan in het pittoreske Bocholtz dat in een straal van nog geen tien kilometer eromheen zoveel variatie biedt?

De gemeente kan er volgens burgemeester De Boer niet voor zorgen dat mensen in Bocholtz hun boodschappen doen of dat toeristen er een kamer boeken. Maar ze kan wel helpen met de randvoorwaarden. De gemeente heeft genoeg in het vat zitten: een dorpsontwikkelingsplan, het inrichten van een sfeervolle dorpskern, de aansluiting op de Vennbahn en de Leisure Lane die alle attracties in Parkstad verbindt, het zichtbaar maken van het Romeins verleden, een nostalgisch stationnetje. Burgemeester De Boer: “De gemeente investeert in Bocholtz en ondernemers investeren in Bocholtz. We moeten het samen doen. Want uiteindelijk hebben we hetzelfde doel voor ogen: een bruisend dorp met een goed ondernemersklimaat.”

Met dat vertrouwen, dat ze het samen moeten doen, is een nieuwe ondernemersvereniging ontstaan: Bóches Bei-ee. Een vereniging die inmiddels al meer dan 30 ondernemers aan zich heeft weten te binden. Rasechte ondernemers die vooruit willen. Door samen dat vertrouwen uit te stralen komen er nieuwe krachten vrij in Bocholtz. “Dat blijkt wel uit het feit dat er weer financiers zijn die willen investeren in de plannen van de lokale ondernemers”; aldus burgemeester De Boer. “Die zien dat hier iets gaande is. Precies dat had de Raad voor ogen toen we eind 2016 besloten om geld vrij te maken. Dat geld moet als een multiplier werken. Als we laten zien dat we zelf bereid zijn om te investeren, dan ga ik ervan uit dat ook anderen in onze gemeente willen investeren. Datzelfde geldt voor vertrouwen. Als de ondernemers zelf laten zien dat ze fiducie hebben in Bocholtz, dan geloven ook anderen dat ondernemen in Bocholtz kansrijk is. Op die manier kunnen we middelen en vertrouwen gaan stapelen en kan een groots plan ineens heel realistisch worden.”

Geef een reactie