Iedereen heeft het recht om te leren lezen en schrijven de week van de Alfabetisering 2017.

Iedereen heeft het recht om te leren lezen en schrijven. Maar niet iedereen leert het als kind en loopt daardoor later tegen problemen op. Bijvoorbeeld met brieven of e-mails van de gemeente of de belastingdienst. Of met solliciteren. Zelfs met voorlezen van de kinderen.

Van 4 tot en met 10 september 2017 is de Week van de Alfabetisering. Dan is er extra aandacht voor laaggeletterdheid, dus voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. Ook in Kerkrade zijn extra activiteiten.

Activiteiten

In de Humanitas Ruilwinkel in Spekholzerheide aan de Patronaatstraat worden de hele week gratis leesboeken uitgedeeld aan groot en klein. Kinderen kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd. De winnaar van de mooiste letterkleurplaat wordt op woensdag 6 september bekendgemaakt.

In de wijken Oost en West kunnen bewoners taallessen volgen. Op 6 september is een open taalles (voor iedereen) in het Catharinahoes in Holz aan de Lambertistraat 12. Dan kunnen buurtbewoners zien en horen wat tijdens zo’n les wordt gedaan. De les duurt van 10 tot 11 uur. Meedoen kost niets.

Op 7 september is er ook een open taalles in de Buurtkamer in Heilust aan de Geraniumstraat 7. Net als in Holz duurt de les van 10 tot 11 uur en mag iedereen meedoen.

Binnenkort starten ook taallessen in Noord (Socio-Project Eygelshoven). Houd voor meer informatie daarover de berichten van de gemeente Kerkrade in de gaten.

In het Taalhuis in de bieb in het centrum van Kerkrade wordt op vrijdag 8 september het eerste Taalcafé in Kerkrade geopend. In een taalcafé leer je nieuwe mensen kennen met wie je samen de taal kunt oefenen. Deelname is gratis. Het Taalcafé wordt om 10 uur geopend.

Ons probleem

Mensen die laaggeletterd zijn, lopen tegen een hoop problemen aan. Want overal zijn letters en cijfers en zinnen die ze moeilijk kunnen begrijpen. Reageren op e-mails en brieven is ontzettend lastig, laat staan het lezen ervan.
“We willen juist dat iedereen zijn eigen zaken goed kan regelen en niet in de problemen komt door taal”, zegt wethouder Schlangen (Jeugd en Onderwijs). “Moeite met taal is een probleem van ons allemaal. Dat moeten we samen oplossen. Laaggeletterden doen hun best de taalachterstand in te halen. Wij moeten ervoor zorgen dat we geen moeilijke taal gebruiken. Zeker als je weet dat mensen daar moeite mee hebben. Hoe meer mensen en organisaties dat in de gaten hebben, hoe beter we kunnen helpen.”

Bron Logo van Lezenenschrijven.nl

 

Geef een reactie