Burgemeester Désirée Schmalschläger van Nuth en IBA-directeur Kelly Regterschot onthullen op 7 september in Nuth de eerste zogenoemde Sky Hive Solar van Parkstad.

De zeven meter hoge bijenkast staat in het parkje op de splitsing van Molenveld en de Valkenburgerweg. Doel is om de natuur in de woonwijken te stimuleren. De Sky Hive is een initiatief van stichting BEEcollective en wordt mede mogelijk gemaakt door IBA Parkstad en de gemeente Nuth.

De Sky Hive Solar is een in hoogte verstelbare bijenkorf die wordt aangedreven door zonne-energie en plaats heeft voor twee bijenvolken. Door de hoogte van de paal hebben omwonenden en voorbijgangers geen overlast van de bijen. Een groep imkers met beschermde kleding zorgt voor het onderhoud en het ophalen van de honing, door de korf tot werkbare hoogte te laten afdalen.

Bijensterfte
Met het plaatsen van bijenmasten wil BEEcollective de bijenpopulatie vergroten en bijensterfte tegengaan. Bijen gedijen goed in een bebouwde omgeving, omdat er in perkjes en tuinen met een gevarieerd aanbod aan bloemen is te vinden. Ook wordt er, in tegenstelling tot op het platteland, weinig gebruik gemaakt van pesticide.

Educatie
Daarnaast heeft de bijenkorf een educatieve functie. Omwonenden worden gestimuleerd om, onder begeleiding van een ervaren imker, de bijen te verzorgen. Dit moet de bewustwording vergroten. Inmiddels hebben zich al tien geïntereseerden uit Nuth aangemeld.

Welkom
Iedereen is welkom om de onthulling bij te wonen op donderdag 7 september om 15:00 uur in het perkje bij Molenveld en de Valkenburgerweg.

Foto®Parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie