Open Monumentendagen 9 en 10 september  in Landgraaf

Binnen kijken in monumentale panden? Dat kan tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september. In Landgraaf doen de Heemkundevereniging, Slot Schaesberg en de gerestaureerde Petrus en Pauluskerk mee. De burgemeester geeft het officiële startsein van de Open Monumentendagen met het in ontvangst nemen van het boek ‘Onze oude grenzen’ op 9 september om 12.00 uur bij de Heemkundevereniging.

Heemkundevereniging: de invloed van grenzen .Boeren, burgers en buitenlui hadden in het verleden te maken met verschillende grenzen. De Heemkundevereniging staat per vroegere gemeente stil bij de grenzen die veranderden door de Vrede van Münster, het Verdrag van Fontainebleau en het Verdrag van Wenen. U hoort meer over internationale grenzen door de tijd heen en over wat het betekende om grensgemeente te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Denk bijvoorbeeld aan de vele smokkelwaren die de grens passeerden.

Wanneer: 9 september
Waar: An de Voeëgelsjtang 12
Hoe laat: 11.00 tot 17.00 uur

Slot Schaesberg: oude ambachten. Oude ambachten staan centraal bij Slot Schaesberg. Een smid, een houtbewerker en een tinnegieter geven op 10 september demonstraties en bezoekers krijgen uitleg over de opgegraven archeologische restanten van het poortgebouw van de slothoeve. In de kelder kunt u luisteren naar een spannend verhaal over een ontsnapte bokkenrijder. Twee gedekte tafels uit de bloeiperiode van het kasteel geven een beeld van de tafelschikking anno 1650. De historische tuin is ook toegankelijk. Wie meer actie wil, kan met pijl en boog schieten en kinderen kunnen een ritje maken op een paard. Er zijn diverse rondleidingen en presentaties, onder andere door Harmonie St. Aloysiana uit Landgraaf. De harmonie presenteert een vaandel dat ooit door de adellijke familie Van Schaesberg is geschonken als erkenning voor de muzikale kwaliteiten.

Wanneer: 9 en 10 september
Waar: Slot Schaesberg-laan 100
Hoe laat: 10.00 – 17.00 uur
Op 9 september is er geen programma, maar kunt u gratis het slot verkennen
Op 10 september betalen volwassenen 3 euro, kinderen en senioren betalen 2,50 euro

 

Petrus en Pauluskerk: rondleidingen en muziek. De ingrijpende restauratie van de Petrus en Pauluskerk is in mei afgerond. Aan de wieg van deze kerk, gebouwd in 1699, stond de adellijke familie Van Schaesberg. Er zijn diverse rondleidingen in en om de kerk, van de grafkelder tot in de toren. De restauratiearchitect geeft lezingen, het Gregoriaans Koor Schola en zanger Paul van Loo zorgen voor muziek.

Wanneer: 10 september
Waar: Kerkplein 4A
Hoe laat: 14.00 tot 17.00 uur

Bron en Foto Gemeente Landgraaf

Geef een reactie