Vrijdag 15 september speelt de cabaretier Fabian Franciscus de voorstelling ‘Vlafeest’ in Theater Landgraaf.

Cabaretier Fabian Franciscus: professioneel autist

Vrijdag 15 september speelt de excentrieke cabaretier Fabian Franciscus de voorstelling ‘Vlafeest’ in Theater Landgraaf. Fabian is naar eigen zeggen ‘professioneel autist’.

Fabian won in Londen de comedy-wedstrijd in The Comedy Store. Hij won het Leeuwarder Cabaret Festival en de Comedy Slam en speelde, naast de finalistentour in Nederland en België, in de grotere comedy clubs van New York, Berlijn, Stockholm en Londen. Hij schrijft voor verschillende TV-programma’s en ging viraal met meerdere cabaret-filmpjes.

Cabaretier Fabian Franciscus vertelt over zijn missie als professioneel autist.

Fabian Franciscus is een cabaretier met een missie. In zijn laatste ‘viral video’ op Facebook heeft hij het uitgebreid over zijn autisme. Hij beschrijft op een hilarische manier hoe dat hem soms in verwarrende situaties brengt. “Hoewel mensen op deze manier om het onderwerp kunnen lachen zit er wel een serieuze laag onder die ik naar voren wil brengen. Ik merk dat er nog steeds veel onduidelijkheid en onbegrip heerst over het hebben van autisme. In mijn shows speel ik met dat spanningsveld. Zeker als kind had ik daar veel last van. Ik merkte dat mensen me niet goed begrepen of dat ik niet goed kon uiten wat ik voelde of bedoelde. Ik werd gezien als een rare snuiter. Dat heeft soms tot rare en vervelende situaties geleid. Mensen kunnen soms erg hard zijn als ze je niet begrijpen. Achteraf kan je ze dat niet kwalijk nemen. Dankzij cabaret vond ik een manier om me te kunnen ontwikkelen. Sommige van die mensen komen nu naar mijn show en zijn stom verbaasd over het verschil in hoe ze me toen kenden en hoe ik nu met zelfvertrouwen speel tijdens mijn shows.”

Fabian won door heel de wereld prijzen met zijn cabaret. “Ik heb van London tot New York gereisd om me te ontwikkelen. Op dit moment ben ik weer terug in Nederland en tour ik het land door met mijn nieuwste show VLAFEEST.”

“Mijn show gaat natuurlijk niet alleen over dat autisme, maar het is wel een belangrijk deel van me. Het feit is wel dat ik er een heel eigen blik op de wereld door heb. Op die manier zet ik mijn eigenaardigheid in als een kracht. Dingen die voor de meeste mensen heel normaal zijn kunnen voor mij soms heel gek en absurd overkomen.”

Een goed voorbeeld van die absurditeit vind je duidelijk in de beschrijving van de nieuwe show van Fabian: “Speciaal voor vanavond heeft Fabian opeens een mening. Hoe irrelevant, triviaal of absurd zijn mening ook moge lijken, Fabian wil deze heel graag met u delen. Sterker nog; hij weet zeker dat u er stiekem veel van kunt opsteken. Naast een leuke avond ontvangt u daarom in het minste geval ook nog een hele mooie nieuwe uitklapbare mening. Misschien ook nog wel met veel meer dan dat…

Owja, ook zal er natuurlijk over vla worden gesproken. Op een strikt fatsoenlijke manier uiteraard, dat wel. “

Ondanks dat sommige dingen voor mij wat absurder kunnen overkomen dan voor de meeste mensen denk ik dat veel mensen zich zullen herkennen in mijn show. Maar los van dat wil ik mijn bezoekers vooral een avond lachen bezorgen, het liefst keihard als dat moet. Want lachen betekent acceptatie en door acceptatie kon ik mijn eigen kracht vinden. Dat delen is toch een mooi streven?

Fabian speelt vrijdag 15 september 2017 in Theater Landgraaf. Aanvang: 20.00 uur. Entree: € 10,- Kaarten zijn verkrijgbaar via: http://www.theaterlandgraaf.nl

Theater Landgraaf
Reserveren T 045 – 531 09 29
(ma. t/m vr. 10 – 12 uur)
Kerkberg 4, 6374 ES  Landgraaf
info@theaterlandgraaf.nl

 

 

.

autistisch misverstandje:

https://www.youtube.com/watch?v=KVcNCsxcgO0

 

 

 

Geef een reactie