Landgraaf-Burgerhoes , duurzaam en milieuvriendelijk 

Het is van de buitenkant misschien niet te zien, maar het Burgerhoes is zeer duurzaam gebouwd. Dat is goed voor het milieu en zorgt ervoor dat de kosten voor energie laag blijven. Maar dat niet alleen. Het is daardoor ook een gebouw waar het prettig vertoeven is.

Bij de plannen voor de bouw in 2014 en 2015 heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld om het Burgerhoes extra duurzaam en milieuvriendelijk te maken. Het duurzaamheidsniveau ligt daardoor hoog.

Een goed voorbeeld is het zogenaamde ‘groen- of vegetatiedak’ met waterberging. Het groendak is begroeid met planten die zorgen voor een betere isolatie en daarmee voor een besparing op de stookkosten en vermindering van de CO2-uitstoot. Door die begroeiing nemen de biodiversiteit en natuurwaarden toe en wordt fijnstof opgevangen. Het hemelwater wordt op het dak opgevangen in een krattensysteem, waarna het vervolgens geleidelijk verdampt. Het groendak is daardoor goed voor het milieu en het ziet er bovendien fraai uit.

Maar er zijn nog meer maatregelen getroffen in het Burgerhoes. De aanbouw is zeer goed geïsoleerd, onder andere door de driedubbele beglazing van de raampartijen en de koepel. Er is ook bewust gekozen voor een zogenaamde ‘lage temperatuurverwarming’, in de vorm van vloerverwarming. En er is een ‘klimaatplafond’ aangebracht; dat bestaat uit een netwerk van dunne buizen waardoor warm of koud water kan stromen. Op het dak staan de warmtepompen die het gebouw koelen of verwarmen. In de uitbreiding van het Burgerhoes is dan ook geen gasleiding te vinden! De stroom voor die warmtepompen zal binnenkort opgewekt worden door zonnepanelen die op het dak van het raadhuis komen. Dat alles zorgt voor een comfortabel klimaat in het gebouw.

Overal in het gebouw is energiezuinige LED-verlichting aangebracht die op veel plekken op sensoren werkt. Als er geen activiteit in een ruimte wordt waargenomen, gaat het licht vanzelf uit.

Samen met de partners zijn we bijzonder blij met dit prettige gebouw. Vanwege de duurzaamheidsaspecten, maar ook omdat het Burgerhoes een zeer prettig gebouw is om in te werken en in te verblijven.

Foto Gemeente Landgraaf

Geef een reactie