Tihange 1 opnieuw stilgelegd na technische storing

 

 

Opnieuw een calamiteit in de omstreden Belgische kerncentrale Tihange bij Luik. Reactorblok 1 van de kerncentrale werd gisteren vanwege een probleem met de pompmotor uitgeschakeld en van de elektriciteit net gekoppeld. Het uitvoerende concern Electrabel verwacht dat de reactorblok vandaag of morgen al weer opgestart kan worden.

Altijd weer opnieuw komt het in de Belgische kerncentrale die sinds 1975 in gebruik is tot storingen. Reactorblok 1 de oudste van de drie kernreactoren werden in mei ook al uitgeschakeld na een probleem met een waterfilter. Volgens Electrabel bevond deze waterfilter buiten het nucleaire gedeelte van de centrale. Daarvoor lag de reactor ook al maanden stil omdat bij renovatie bouwwerkzaamheden een bijgebouw beschadigd werd. België heeft twee kerncentrales: Tihange nabij Luik, ca 60 km verwijderd van Parkstad en Doel nabij Antwerpen. Beide centrales zijn behoorlijk oud en zeer omstreden. In beide kerncentrales zijn duizenden kleine scheuren ontdekt en herhaaldelijk komt het tot calamiteiten. Burgerinitiatieven en politici in Duitsland en Nederland eisen sinds jaren de stoplegging van de kerncentrales. Deze week nog verscheen het eindrapport van een onderzoek van wetenschappers van de universiteit Leuven. Het advies was om Tihange 2 en Doel 3 per omgaande stil te leggen.

 

 

Geef een reactie