Het was pakweg een decennium geleden dat KVC Oranje nog eens door de poulefase van de bekercompetitie wist te geraken. In jaren van sportieve treurnis was het bekeravontuur nadien steeds een snel einde beschoren. Trainer Paul van Putten van oranje-wit wees zijn mannen voorafgaande aan het uitduel bij Vijlen op dit gegeven en tipte daarmee tevens een mooie uitdaging aan die in het verschiet lag. De selectie luisterde aandachtig en de tocht richting heuvelland kon beginnen.

Aangekomen op Sportpark Weideklokje in Vijlen heerst een serene rust. De omgeving is prachtig, tussen een licht wolkendek komt azuurblauwe lucht tevoorschijn. De ontvangst is numeriek gezien beperkt, maar wel uiterst hartelijk. Bij het intrappen hebben de beide doelmannen van KVC Oranje, Lars van der Weide en Calvin Pötgens, uitzicht op het Duitse dorp Orsbach, gelegen op de heuvelrug aan de overzijde van de weg van Nyswiller naar Vaals. Of de keepers aandacht hebben voor dat fraaie panorama valt te betwijfelen. Zij gaan volledig op in de voorbereiding op de naderende sportieve confrontatie.

Even na half drie fluit scheidsrechter Karel Keulen uit Schin op Geul. Het duel kan beginnen. KVC Oranje, zo blijkt, heeft meer voetballend vermogen, maar Vijlen weet dat verschil te compenseren met een flinke portie inzet. De passing bij KVC Oranje laat te wensen over. Meestal speelt men op kunstsprieten, nu op natuurgras, dat er overigens prima verzorgd bij ligt. De bal rolt langzamer dan gewoonlijk. Dat speelt de ploeg parten, zo lijkt het althans. De eerste echt gevaarlijke aanval van de thuisclub levert meteen een treffer op. Mick Bleser levert vanaf rechts een strakke voorzet af en routinier Ron van de Voort (37) kopt van dichtbij raak: 1-0. Eerder is de bal uit een vrije trap van Bas Houben naast de linker kruising van KVC-keeper Lars van der Weide gesuisd.

KVC Oranje lijkt wakker geschrokken door de tegentreffer. De ploeg uit Kerkrade grijpt meer en meer het initiatief en zet de thuisclub onder druk. In eerste instantie blijft de gelijkmaker uit, maar na ruim een half uur komt die er dan toch. Joey Niesters mag op links een hoekschop nemen en Mitch Flecken verlengt met zijn hoofd. De bal verdwijnt in de rechter hoek, onhoudbaar voor thuisclubdoelman Andreas Heyenrath: 1-1.

Nu zal het verschil in klasse, Vijlen komt dit seizoen uit in 5A, KVC Oranje in 4B, wel tot uiting komen, zou je denken. Maar het gaat anders. Op slag van rust kent scheidsrechter Karel Keulen een pingel toe aan Vijlen, na een overtreding van Jordi Schmitz. Brian Schösser blijkt koelbloedig: 2-1.

Na de hervatting worden de bezoekers met de minuut sterker. Vijlen moet achteruit en komt steeds moeilijker aan tegenaanvallen toe. De gelijkmaker kan dan ook niet uitblijven. Eerst echter worden de nodige kansen gemist, of doelman Heyenrath blijkt een te groot obstakel. Uiteindelijk komt de 2-2 er dan toch. Nu krijgt KVC Oranje een strafschop toegekend, nadat Mike Schösser Martijn Sangen van achter tegen de grond heeft gewerkt. Ruud Vanhauten, overgekomen van Haanrade, geeft Andreas Heyenrath geen schijn van kans: 2-2.

Met een gelijkspel heeft KVC Oranje genoeg om de volgende ronde te kunnen bereiken. Vijlen heeft daartoe een zege nodig, probeert die alsnog af te dwingen, maar blijkt uiteindelijk machteloos. De bezoekers blijven relatief eenvoudig overeind en kunnen de terugreis aanvaarden in de wetenschap dat na lange tijd weer eens de knock-out fase in de bekercompetitie wacht.

 

 

Geef een reactie