De gemeente Gulpen-Wittem knapt de komende zeven weken in goed overleg met het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap de Joodse begraafplaats aan de Rijksweg in Gulpen op. Zowel de grafzerken als de oude mergelmuren worden vervangen en/of gerestaureerd.

Ingewikkeld traject. Herstel van de begraafplaats is noodzakelijk, wegens achterstallig onderhoud en enige mate van verval. De restauratie is geen alledaags traject. De Hebreeuwse Bijbel kent veel richtlijnen hoe met begraafplaatsen en  eeuwigdurende grafrust om te gaan.

Regels hieromtrent zijn overigens in Nederland per wet vastgelegd. Het IKL-Limburg is gevraagd om het project intensief te begeleiden en ervoor te zorgen dat die regels worden nageleefd. Lokaal heeft het NIK (die eigenaar van de begraafplaats is) ook een waarnemer om dit te waarborgen, die het rabbinale vertrouwen geniet. Koninklijke Woudenberg, een erkend restauratie-bouwbedrijf, voert de klus daadwerkelijk uit.

De muren worden door hen deels afgebroken en weer opgezet, maar daar deze van mergel zijn, vraagt dit ook om specifieke kennis. De 22 grafzerken worden rechtgezet en schoongemaakt.

Cultureel erfgoed zichtbaar maken in eigen omgeving. De gemeente ondersteunt het NIK-beleid bij haar streven om het Joodse culturele erfgoed weer beter zichtbaar te maken en terug te brengen naar de plaats waar het ontstaan is. Wethouder Piet Franssen: “Er is immers zoveel meer over de Joodse cultuur en geschiedenis te vertellen dan uitsluitend die zwarte bladzijde uit de geschiedenis van 70 jaar terug. De gemeenteraad heeft daarom het voorstel om hierin te investeren eerder dit jaar al goedgekeurd. De gemeente draagt ongeveer 55.000 euro bij, het NIK 6.000 euro.

De samenwerking tussen de gemeente en de Joodse gemeenschap, vertegenwoordigd door het NIK, verloopt in goede harmonie en daardoor wordt Gulpen weer een stukje mooier.”

Bron Gemeente Gulpen/Wittem en Foto Frank Janssen

Geef een reactie